Ağızda acının dadı xoşagəlməz bir hadisədir. Ancaq birdəfəlik olduqda, qorxulu deyil, sadəcə zəhlətökən bir anlaşılmazlığa çevrilir. Ancaq bəzən belə bir simptom həzm sisteminin patologiyalarını göstərir. Ağızda acılıq həzm sisteminin bir çox xəstəliklərini müşayiət edən bir simptomdur.
Tipik olaraq, yandırılmış qidalar yeyərkən ağızda acılıq yarana bilər. Bu təsiri aradan qaldırmaq üçün təmiz qazsız su içmək kifayətdir. Həmçinin, acılıq yağ turşuları olan qoz-fındıq və toxumların istifadəsi nəticəsində yarana bilər - onlar parçalandıqda müəyyən kimyəvi birləşmələr istehsal edənlərdir. Ağrı və ya dispeptik pozğunluqların olmadığını qeyd etmək vacibdir.
Elə olur ki, səbəb yaşa bağlı dəyişikliklərdir. Yaşlı insanlarda selikli qişanın tədricən atrofiyası baş verir, buna görə dad qavrayışı dəyişməyə başlayır. Ona görə də acının dadı daha qabarıq görünə bilər.
Bundan əlavə, siqaret də ağızda acılığa səbəb ola bilər. Təravətləndirici saqqız və ya nanə konfetləri vəziyyətin öhdəsindən bir qədər gəlməyə kömək edir.
Ancaq çox vaxt həzm sisteminin patologiyaları ağızda acılığın görünməsinin səbəbləri arasındadır. Statistikaya görə, həzm sisteminin fəaliyyətində bəzi dövri problemlər böyüklərin 80% -ində müşahidə olunur. Bir qayda olaraq, bunlar təhlükəli çatışmazlıqlar deyil. Ancaq özünüzə daha yaxından baxmağa dəyər. Axı ağızdakı acı yemək borusu, mədə, qaraciyər, mədəaltı vəzi və ya hətta bağırsaqların zədələnməsinin nəticəsi ola bilər.
Nurlan