Alimlərin fikrinə görə, içməli suyu gildən hazırlanmış qablarda saxlamaq sağlamlıq üçün çox faydalıdır.
Gil qablarında saxlanılan su daha yumşaqdır. Həmçinin su isti havada gilin məsaməli strukturuna görə təbii olaraq sərin qalır, çox qızmır.
Alimlər qeyd edir ki, gil müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olduğundan gildən hazırlanmış qablarda saxlanılan su da bu xüsusiyyətləri əldə edir.
Belə ki, gil qablarında saxlanılan su maddələr mübadiləsi proseslərini yaxşılaşdırır, orqanizmi faydalı minerallarla təmin edir, orqanizmin pH balansını saxlamağa yardım edir.
Mütəxəssislər evdə içməli suyu, xüsusilə isti havada məhz gil qablarında saxlamağı tövsiyyə edirlər.
Gil təbii və müalicəvi materiladır. Belə hesab olunur ki, gil müsbət enerjini özündə toplayır və insana bəxş edir.