Gemotest laboratoriyasının tibbi eksperti, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux RT-yə bildirib ki, bəzi yabanı və bağ giləmeyvə, göyərti və meyvələr torpaqdan radionuklidləri aktiv şəkildə “udur”.

“Bununla bağlı ən təhlükəlisi qaragilə (torpağın üst qatlarında böyüyür, burada sezium-137 toplanır), zoğal (onların yetişdiyi bataqlıqlar radiasiya ilə çirklənə bilər), qarağat və daha az dərəcədə qarğıdalı. göbələklər və zəfəranlı süd qapaqları, südlü göbələklər, daha az təhlükəlidir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim onu ​​da qeyd edib ki, radionuklidlər orqanizmə daxil olduqdan sonra toxuma və orqanlarda toplanır və qalxanabənzər vəzin xəstəliklərinə və immunitetin azalmasına səbəb ola bilər. Ən pis halda onlar xərçəngə səbəb ola bilər.

Məhsulları yoxlamaq üçün onları xüsusi laboratoriyalara apara bilərsiniz. Radionuklidlərin aktivliyi kiloqrama görə bekkerellə ölçülür - Bq/kq. Stronsium-90 üçün icazə verilən səviyyələr 25-200 Bq/kq, sezium-137 üçün isə 40-500 Bq/kq, həkim aydınlaşdırıb.

"Təəssüf ki, müntəzəm qaynatmaq, qızartmaq və uzun saat islatmaq radiasiya ilə çirklənmədən kifayət qədər qurtulmağa kömək etmir. Buna görə də, əgər siz giləmeyvə, göbələk və ya balıqda radionuklidlərin ola biləcəyindən şübhələnirsinizsə, onları yeməməlisiniz. Riskləri minimuma endirmək üçün radiasiya nəzarəti sertifikatı verməyə hazır olan etibarlı mağazalardan məhsullar almalısınız".