Alimlər aşkar ediblər ki, məməlilərin, o cümlədən insanların bağırsaqlarında olan mikroblar əlavə qaraciyər kimi fəaliyyət göstərərək amin turşularının mübadiləsini əhəmiyyətli dərəcədə dəyişdirə bilir. Araşdırmanın nəticələri Cell Host & Microbe jurnalında dərc olunub.

Təcrübələr bağırsaqlarda yaşayan müxtəlif bakteriyaların zülalların amin turşularını nə qədər səmərəli istehlak etdiyini araşdırıb. Komanda 100-dən çox müxtəlif bağırsaq mikrobunu təhlil edib və qidanın üzvi maddələrinin mübadiləsində ən təsirli olanları müəyyən olunub.

Bu metabolik funksiyaların çoxu xüsusi fermentlər istehsal edən qaraciyər tərəfindən yerinə yetirilə bilər, lakin indi bağırsaq mikrobiotası eyni və ya oxşar hərəkətləri yerinə yetirdiyi görünür.

Komanda hazırda bakterial fermentləri daha dəqiq modulyasiya etmək üçün yeni strategiyalar hazırlayır və müxtəlif bakteriya kombinasiyalarının ev sahibi amin turşusu mübadiləsinə necə təsir etdiyini öyrənir.