Çuğundur ən faydalı tərəvəzlərdən biri sayılır. Çuğundur və çuğundur şirəsi təzyiqi tənzimlənməyə yardım edir, bağırsaqların sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.
Bundan əlavə tərkibindəki betain çuğunduru qaraciyər üçün çox faydalı edir.
Foodinfo.az bildirir ki, betain unikal əvəzedilməz bioloji aktiv maddələrdən ibarətdir. Betainin orqanizmə təsiri çox faydalıdır. O qaraciyər üçün bir növ "tozsoran" rolunu oynayır.
Qeyd etmək lazımdır ki, bişmiş qaraciyərin orqanizmə təsiri çiy çuğundur qədərdir. Yəni çuğundur bişirildiyi zaman onun tərkibi dəyişməz olaraq qalır.
Qaraciyəri sağlam saxlamaq istəyirsinizsə, tez-tez bişmiş çuğundur yeyin. Çuğundurun qaraciyərə olan faydalı təsirini artırmaq üçün onu dilimləyib bir az sarıkök və istiot əlavə edin. Sarıkökdə olan kurkumin maddəsi qaraciyərdə iltihabı azaldır, istiot isə sarıkökün təsirini daha da artırır.