Təxminən 30 il əvvəl tibb mütəxəssisləri qəhvə haqqında fikirlərini yenidən nəzərdən keçirərək, onun müalicəvi xüsusiyyətlərinə diqqət yetirdilər. Böyrək, ürək və damar xəstəlikləri olan insanlar üçün bu içkinin əvvəllər düşünüldüyü qədər zərərli olmadığı ortaya çıxıb. Foodinfo.az Edimdoma.ru-ya istinadən xəbər verir ki, həkim Aleksandr Myasnikov qəhvənin faydalarından danışıb.

"Rossiya 1" kanalında "Ən vacib şeylər haqqında" verilişinin efirində kardioloq qəhvə ilə bağlı çoxlu miflərin olduğunu qeyd etdi. “Deyirlər ki, bu, qan təzyiqini artırır, aritmiya və infarktların inkişafına səbəb olur, aşağı düşməyə səbəb olur, qaraciyər və böyrəklərin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir və bir çox başqa pis şeylərdir. Lakin bu bəyanatların çoxu indi köhnəlib. Əsas odur ki, nə vaxt dayanacağını bilməkdir. Kofeinin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu 300-400 mqdir. Bu, hər biri 150 ml olan üç-dörd fincan qəhvəyə bərabərdir. Bu miqdar qaraciyər sağlamlığına, xüsusən də problemi olan insanlarda faydalı təsir göstərə bilər”.

Doktor Myasnikovun sözlərinə görə, qəhvənin qaraciyərə xərçəng əleyhinə təsiri demək olar ki, sübuta yetirilib. “İçki hepatitin sirroza, sirozun isə xərçəngə keçməsinin qarşısını alır. Ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar da arxayın ola bilərlər: qəhvə ağır infarkt və insultlara səbəb olmur, əksinə, onların qarşısını alır ki, bu da araşdırmalarla təsdiqlənib”.