Quru meyvələr, çərəzlər, ədviyyatlar ilboyu istifadə olunsa da, onlara tələbat payız-qış mövsümündə daha da artır. Mütəxəssislər hesab edir ki, düzgün şərtlərlə, qaydalara uyğun qurudulmuş və saxlanılan meyvə-tərəvəzlər hətta təzələrdən də faydalı təsirlərə malikdir.
Qurudulmuş meyvə və tərəvəzlər üçün ən böyük təhlükələrdən biri isə kif göbələyi olan aflatoksindir. Bu, gizli təhlükə hesab olunur.
Foodinfo.az lent.az-a istinadən bildirir ki, qidalanma mütəxəssisləri bu göbələyin bir çox xəstəliyə səbəb olduğunu söyləyirlər. Amma orqanizmə uzun müddətdə aflatoksin daxil olması daha çox qaraciyərin zədələnməsinə və qaraciyər xərçənginə səbəb olur.
Türkiyədən olan dietoloq Gözde Güzelcan insanları qurudulmuş meyvə və tərəvəzlərdə rast gəlinən bu göbələyə qarşı diqqətli olmağa çağırıb. Aflatoksin göbələklərinin bir çox xəstəliyə səbəb olduğunu ifadə edən mütəxəssis qeyd edib ki, kanserogen təsiri olan aflatoksin, hepatit, HİV kimi xəstəliklərə də səbəb olur. Bu göbələk immunitet sisteminə təsir edərək lazımlı vitamin və mineralların təsirlərinin azamasına da səbəb olur.
Mütəxəssis deyib ki, bayırda, açıq havada satılan quru məhsulların hansında bu göbələyin olduğunu bilmək mümkün deyil, bu səbəbdən həmin məhsulların mümkün qədər evdə qurudulması daha faydalı olar. Evdə qurudulan məhsulları isə quru yerdə, nəm olmayan mühitdə saxlamaq lazımdır ki, kiflənməsin.
Qeyd olunub ki, əncir, albalı, alma, gilas, eləcə də qurudulmuş pomidor, bibərdə aflatoksin olma ehtimalı daha yüksəkdir. Xüsusilə quru bibər aflatoksin riski çox olan ədviyyatdır.
Dietoloq açıq yerlərdə satılan qurudulmuş qidalardan çəkinmək lazım olduğunu deyib. Onun sözlərinə görə, etibarlı şirkətlərin qablaşdırılan məhsullarına üstünlük verilməlidir. Bu səbəbdən insanlar açıq satılan yox, qablaşdırılmış məhsulları almalıdırlar.
Qurudulmuş məhsullarda olan GİZLİ TƏHLÜKƏ
16 Noyabr, 09:07
Oxşar xəbərlər
Qlobal D vitamini böhranının həlli varmı?
27 İyul, 23:31
Qlobal D vitamini böhranının həlli varmı?
27 İyul, 11:25
Boy artımına müsbət təsir edən qidalar
24 İyul, 07:39
Yaddaşı gücləndirmək üçün tövsiyə olunan qidalar
23 İyul, 22:19
Dünyanın ən ölümcül 7 bitkisi
21 İyul, 20:38
Qlobal D vitamini böhranının həlli varmı?
27 İyul, 23:31
Qlobal D vitamini böhranının həlli varmı?
27 İyul, 11:25
Xəbər lenti
Qışda nə yemək lazımdır - ət və ya balıq?
12 Yanvar, 22:44
İsveç şokoladlı tort: əfsanəvi RESEPT
12 Yanvar, 16:25
Ən zərərli şorba hansıdır?
12 Yanvar, 14:35
Bu qida xərçəng riskini azaldır
12 Yanvar, 11:12
Dadı acı olsa da, faydaları çoxdur
11 Yanvar, 20:31
Araşdırma: Gənclərdə bağırsaq xərçəngi halları artmaqdadır
11 Yanvar, 14:10
Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər
11 Yanvar, 10:17
Səhər qəhvə içmək ölüm riskini azaldır
11 Yanvar, 09:35
Bu qida bağırsaq “düşməni” adlandırılır
10 Yanvar, 23:56
7 ən sağlam balıq növü - SİYAHI
10 Yanvar, 22:40
Tez, yoxsa yavaş həzm olunan qida seçək?
10 Yanvar, 21:36
Böyrəklərinizə ciddi zərər verən qidalar
10 Yanvar, 20:34
Yaşıl çaya şəkər əlavə etmək lazımdırmı?
10 Yanvar, 19:06
Bu əlamətlər bağırsağın pozulmasından xəbər verir
10 Yanvar, 18:19
Uzun ömrün sirri bu pəhrizdə ola bilər
10 Yanvar, 17:46
Mütəxəssis darçının möcüzəvi xüsusiyyətlərindən danışdı
10 Yanvar, 17:04
Soyuq qəhvə sağlamdırmı?
10 Yanvar, 16:17
Soyuducunun hansı rəfində nəyi saxlamaq lazımdır?
10 Yanvar, 15:46
Niyə qəhvəyə dəfnə yarpağı əlavə etmək lazımdır?
10 Yanvar, 15:06
TAU-nun nümayəndə heyəti AQTİ-nin fəaliyyəti ilə tanış olub
10 Yanvar, 14:39
Sağlam səhər yeməyinin əlamətləri
10 Yanvar, 14:39
Haqqımızda
Foodinfo.az Azərbaycanın ilk qida xəbərləri portalıdır. Foodinfo.az 2018-ci ilin yanvar ayında fəaliyyətə başlayıb. Burada sağlam və zərərli qidalar, halal qidalar, dieta qaydaları, marketlər, marketlərdən ideal alış-veriş qaydaları, restoranlar, keyfiyyətə nəzarət və s. barədə özəl xəbərlər, məqalələr oxuyacaqsınız.
- Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, A.Rzayev 4/9
- foodinfoaz@gmail.com
- (+994 50) 330 28 20
Ən çox oxunanlar
Qan şəkərini aşağı salan giləmeyvələr
6 Yanvar, 14:37
Sümükləri gücləndirmək üçün məhsul - 50 yaşdan yemək lazımdır
6 Yanvar, 15:06
Kimlərin qəhvəsinə şəkər əlavə etməsi lazımdır?
6 Yanvar, 15:46
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran meyvə
6 Yanvar, 16:17
Uzunömürlülük üçün ən yaxşı səhər yeməyi
6 Yanvar, 17:02
Çia toxumlarının sağlamlıq riskləri nələrdir?
6 Yanvar, 17:46