Sink koronavirusun çoxalmasına maneə yaradan yeganə metaldır. Onun COVID-19-un müalicəsində əksər hallarda digər dərman və ya əlavələrlə istifadəsinə dair 30-dan çox tədqiqat var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Həkim-endokrinoloq Aysel Zeynalova Media.Az-a bu barədə danışıb.
“Koronavirusda sinkə ikiqat önəm veririk. Birincisi, sink immunitet sistemimizi dəstəkləyən vacib mikroelementdir. O, yoluxucu proseslərə həssaslığı azaldır və eyni zamanda xəstəliyin müddətini qısaldır. İkincisi, sink qoxu və dadbilmə hisslərinin qorunmasında iştirak edir. COVID-19-un ümumi əlamətlərindən biri də onların itkisidir, buna görə də sinkin onların bərpa olunmasında rolu böyükdür”.
Həkimin sözlərinə görə, sink çatışmazlığı saç tökülməsinə, yaraların gec sağalmasına, sızanaqlara, zəif qoxu hissinə, impotentliyə və əsas da immunitetin zəifləməsinə səbəb olur.
Endokrinoloq qeyd edib ki, vətəndaşlarımızın çoxu ət yeməyi sevirlər və sink ən yaxşı heyvan qidalarından sorulur. Buna görə də, onun çatışmazlığı əsasən bizim üçün xarakterik deyil:
“Vegeterianlarda bitki mənşəli qidalardan sink az sorulduğundan, veqanlarda pəhrizdə heyvan məhsullarının tamamilə olmamasından və müntəzəm olaraq diyeta saxlayanlarda sink çatışmazlığı müşahidə edilir”.
Həkim sink çatışmazlığının özünü hansı hallarla göstərməsindən də bəhs edib:
“Bəzi insanlar daim soyuqdəymə ilə qarşılaşır, bəzilərinin qəfildən saçları tökməyə başlayır, bəzilərində isə ümumiyyətlə heç bir simptom olmaya bilər. Yeri gəlmişkən, uşaqlarda bu böyümənin ləngiməsində özünü büruzə verir”.
Həkim qeyd edib ki, sinki profilaktik dozalarda kişilər 11 mq, qadınlar 8 mq, uşaqlar yaşından asılı olaraq 2-8 mq, veqanlar isə - 12-16 mq qəbul edə bilərlər.
O, ətin, dəniz məhsullarının sinklə zəngin olduğunu bildirib.
“Sink, dəmir və mis dediyimiz kimi sorulma uğrunda davamlı mübarizə içərisindədir. Bu mikroelementlərdən biri daha çoxdursa, qalanları daha az dərəcədə sorulur. Beləliklə, uzun müddətli sink istehlakı ilə mis və dəmirin sorulması azalır, bu da immunitetin azalmasına və dəmir çatışmazlığı anemiyasına səbəb olur. Bundan əlavə, həddindən artıq dozada qəbul ürək bulanması, ishal, qarın ağrısı və ağızdakı metal dadı verə bilir”, - deyə həkim vurğulayib.
Son xəbərlər
- Limonlu çay hansı insanlar üçün əks göstərişdir?
- 90 yaşlı yaponlar bu məhsulu hər gün yeməyi məsləhət görür
- Yumurtanı qaynadarkən suya nə əlavə etmək lazımdır?
- Həkim paket çayla bağlı tövsiyələr verdi
- Nə üçün yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri yemək vacibdir?
- Tərəvəz və meyvələrdəki pestisidlərdən qurtulmağın yolları