Toyuq yumurtası qida anbarıdır. Bədənə lazım olan demək olar ki, hər şeyi ehtiva edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, SM-Clinic endokrinoloqu Yekaterina Kazaçkova RİAMO-ya bildirib ki, yumurtanın orqanizm üçün unikal faydalı xassələrə malik olması təəccüblü deyil.

Zülal məhsulları arasında toyuq yumurtasının ağı keyfiyyət standartıdır. İnsan üçün ideal nisbətdə bütün vacib amin turşularını ehtiva edir.

Yumurta xüsusilə sinir sisteminin və qaraciyərin sağlamlığının qorunmasında əsas rol oynayan kolinlə zəngindir. Kolin həmçinin hüceyrə membranlarının mühüm tərkib hissəsi olan lesitinin sintezində iştirak edir.

Ancaq yumurtanın da mənfi cəhətləri var. Əsas odur ki, çiy yumurta yeyərkən salmonellyoz xəstəliyinə tutulma riski var. Ona görə də istifadə etməzdən əvvəl həmişə yumurtaları yaxşıca yumaq və çiy yumurta yeməkdən çəkinmək vacibdir.

Bundan əlavə, yüksək qan xolesterolu və ya ürək xəstəliyi olan bəzi insanlara yumurta qəbulunu məhdudlaşdırmaq tövsiyə edilə bilər.