Buck Yaşlanma İnstitutunun alimləri qızardılmış qidaların asılılıq yaratdığını və iştahı artırdığını, çünki onların tərkibində qabaqcıl qlikasiya son məhsulları olduğunu aşkar ediblər. Araşdırmanın nəticələri “ELife” elmi jurnalının saytında dərc edilib.
Glikasiyanın son məhsulları karbohidratlarla qlikasiya prosesinə məruz qalmış zülallar və ya yağlardır, yəni yüksək temperaturda qızdırılan şəkərlərlə zülalların və ya yağların sintezidir. Beləliklə, bişmiş məmulatlar və qızardılmış yeməklər üzərində qızıl qabıq bişirmə prosesində qlikasiya əlamətidir.
Tədqiqatda qeyd edilir ki, bu cür qidalar bədən toxumalarının iltihabına və oksidləşdirici zədələnməsinə səbəb ola bilər və bununla da müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən xərçəng və hipertoniya, həmçinin böyrək xəstəlikləri və nevroloji problemlərin inkişafına kömək edir.
Bundan əlavə, alimlər qızardılmış qidaların asılılıq yaratdığı və iştahı artırdığı barədə xəbərdarlıq ediblər. Qurdlarla aparılan laboratoriya təcrübələri göstərdi ki, müəyyən növ qabaqcıl qlikasiya son məhsulları qurdlara həddindən artıq yemək üçün siqnal ötürən xüsusi yolları aktivləşdirir.