Sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsi sayılan meyvələr arasında alma xüsusi yer tutur. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Nataliya Kruqlova bu meyvənin lif, pektin, kalium və müxtəlif vitaminlərlə zəngin olduğunu bildirib.

Onun sözlərinə görə, almaların müntəzəm istehlakı qanda xolesterin səviyyəsinin tənzimlənməsinə yardım edir və ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssis qeyd edib ki, hətta bişirilmiş almalar da bir sıra qida maddələrini saxlayır.

Kruqlova vurğulayıb ki, yüksək temperaturda belə, pəhriz lifləri və pektinlər qorunub qalır və onlar bağırsaq mikrobiotasının sağlamlığı üçün mühüm əhəmiyyət daşıyır. Həmçinin bişirilmiş almalar kalium baxımından da faydalı mənbə hesab olunur.

Dietoloq əlavə edib ki, alma cemləri, mürəbbələr və povidlo desert kimi qəbul edilə bilər, lakin onların çox miqdarda yeyilməsi məsləhət görülmür. Çünki bu məhsullarda şəkərin səviyyəsi olduqca yüksək olur.

Digər tərəfdən, “Gemotest” laboratoriyasının eksperti, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bildirib ki, piroqları əsas yeməyin tam əvəzləyicisi hesab etmək olmaz. Onun sözlərinə görə, bu cür xəmirdən hazırlanan məhsullar sadə karbohidrat və yağlarla zəngin olsa da, tam dəyərli zülal və minerallar baxımından yetərsizdir.

Kaşux əlavə edib ki, səhər yeməyində yalnız piroq və ya oxşar un məmulatı ilə kifayətlənmək insana qısa müddətlik enerji versə də, toxluq hissi uzun çəkmir.