Dəmir çatışmazlığı anemiyası hər bir insanın qarşılaşa biləcəyi bir xəstəlikdir. Dəmir (hemoqlobin) çatışmazlığı səbəbindən baş verir. Bu, dərinin kəskin solğunluğu, xroniki yorğunluq, saç tökülməsi və açıq-aşkar pis sağlamlığın digər əlamətləri kimi özünü göstərir.

Anemiya ən çox hamilə qadınlarda, uşaq əmizdirən analarda, immun sistemi zəif olanlarda və son vaxtlar ağır əməliyyat keçirənlərdə diaqnoz qoyulur. Digər şeylər arasında, xəstəlik tez-tez bağırsaqları xəstə və B12 vitamini çatışmazlığı olan insanlarda olur.  

Qanda hemoglobinin olmaması səbəbindən toxumalar və orqanlar daha az oksigen alır, bu da beyin və ürəyin əziyyət çəkməsinə səbəb olur. Qarşılıqlı patologiyalar və xəstəliklər inkişaf edə bilər.

Tərkibində dəmir olan bir çox qida var. Ancaq anemiya ilə mübarizə aparmağın ən yaxşı yolları bunlardır:

Mal əti qaraciyəri. 100 qram məhsulda təxminən 17 mq dəmir var. Bundan əlavə, qaraciyərdə maddələr mübadiləsi üçün vacib olan vitaminlər var: A, D, B vitaminləri.

Qarabaşaq yarması. Bu taxıl təkcə hemoglobin səviyyəsini yüksəltməyə deyil, həm də arıqlamağa kömək edəcəkdir. Əbəs yerə diyetoloqlar və diyetoloqlar onu daha tez-tez yeməyi məsləhət görürlər.

Qırmızı ət. Dietoloq Sorokinanın sözlərinə görə, bu məhsul həftədə ən azı 2 dəfə yeyilməlidir. Üstəlik, təmiz mal ətini quzu və donuz əti ilə əvəz etmək lazımdır. Qırmızı ətin gündəlik qəbulu 145 qramdır.

Yulaf əzməsi. Alimlər müəyyən ediblər ki, uzun müddət bişirilmə tələb edən lopalarda 12 faiz zülal, 65 faiz karbohidrat və 5,8 faiz qiymətli bitki yağları var ki, bu da qarabaşaqdan iki dəfə çoxdur. Ancaq südlə deyil, yalnız su ilə hazırlanan sıyıqlar sağlam hesab edilə bilər. Və şəkərsiz. Sıyığın şirinliyini quru meyvələr - gavalı, quru ərik, kişmiş əlavə etmək olar.

Nurlan