Yumurta yüksək keyfiyyətli zülal, vitamin və minerallarla zəngin bir qida olsa da, az bişmiş və ya çiy halda istehlak edildikdə sağlamlıq üçün ciddi risklər daşıya bilər. Xüsusilə bəzi bakteriyaların yumurtada yaşama ehtimalı səbəbindən, az bişmiş yumurtanın təhlükəsi nəzərəçarpacaq dərəcədə artır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, az bişmiş və ya çiy yumurtanın əsas təhlükəsi Salmonella adlı bakteriyadır. Bu bakteriya yumurtanın qabığında və içində ola bilər. Bişirmədən istehlak edildikdə bədəndə infeksiyaya səbəb ola bilər. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar, hamilə qadınlar və immun sistemi zəif olanlar üçün daha təhlükəlidir.

Salmonella infeksiyası bağırsaq sistemini pozur və aşağıdakı simptomlara yol aça bilər:

- Yüksək hərarət

- Qarın ağrısı

- İshal

- Qusma

- Baş ağrısı və halsızlıq

Ağır hallarda bakteriya qan dövranına keçərək sepsisə (qan zəhərlənməsi) belə səbəb ola bilər.

Hamilə qadınlar Salmonella ilə yoluxduqda döl üçün təhlükəli nəticələr ola bilər. Həddindən artıq maye itkisi və bədən zəifliyi erkən doğum və ya düşüklə nəticələnə bilər. Buna görə hamiləlik dövründə tam bişmiş yumurta yemək tövsiyə olunur.

Az bişmiş yumurta qida zəhərlənməsinin ən çox rast gəlinən səbəblərindən biridir. Xüsusilə isti havalarda və düzgün saxlanmayan yumurtalar bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Bu da mədə-bağırsaq pozğunluqları ilə nəticələnə bilər.

Çiy yumurtada olan avidin adlı protein biotin adlı vacib vitamini (B7) bağlayaraq onun bədəndə mənimsənməsinə mane ola bilər. Bu da saç tökülməsi, dəri quruluğu, yorğunluq kimi simptomlara səbəb ola bilər.