Alimlər balıqların müntəzəm istehlakının böyrəklərin sağlamlığına necə təsir etdiyini aşkar ediblər. 

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, balıq istehlakı böyrəklərin sağlamlığına müsbət təsir edir və bir sıra xəstəliklərdən qoruya bilər.

Balıq kifayət qədər sağlam məhsuldur, sağlamlığımız üçün lazım olan zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Alimlər tərəfindən aparılan son araşdırma omeqa turşularının böyrək sağlamlığına təsirlərinə aydınlıq gətirib.

Xroniki böyrək xəstəliyi, böyrək funksiyasının uzun illər və hətta onilliklər ərzində tədricən azala biləcəyi mütərəqqi bir xəstəlikdir. Xəstəliyin yüksək qan təzyiqi, yüksək qan xolesterolu, diabet və böyrək iltihabı kimi bir çox risk faktoru var. Böyrək problemlərindən əziyyət çəkən xəstələrdə ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı və ölüm riski daha yüksəkdir, çünki vəziyyət tədricən böyrək çatışmazlığı mərhələsinə keçə bilər ki, bu da onların sağlamlığına və həyat keyfiyyətinə ciddi təsir göstərir.

Xəstəlik ağırdırsa, xəstələrə dializ və ya böyrək transplantasiyası tələb oluna bilər. Böyrək xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaq üçün həkimlər sağlam həyat tərzi keçirməyi, o cümlədən aktiv olmağı, alkoqoldan uzaq durmağı və müxtəlif pəhriz yeməkləri tövsiyə olunur.

Yeni araşdırmanın nəticələrinə görə, elm adamları omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin pəhrizin bu xəstəliyin inkişaf riskini azaltmasına kömək etdiyi qənaətinə gəliblər. Onların fikrincə, kifayət qədər omeqa-3 yağ turşusu əldə etmək üçün həftədə ən azı iki porsiya yağlı balıq istehlak etmək tövsiyə olunur.

Omeqa turşuları yalnız qızılbalıq kimi bahalı balıqlarda deyil, siyənək, tuna, skumbriya və sardina kimi daha sərfəli növlərdə də olur.