Balqabaq toxumları ucuz və əlçatan bir məhsuldur, faydalı xüsusiyyətlərinə görə yeni açılmış avokado ilə rəqabət edə bilər. Balqabaq toxumları unikal tərkibə malikdir, qiymətli qidaları ehtiva edir və sağlam pəhrizin bir hissəsi olmağa layiqdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Rospotrebnadzor məlumat yayıb.

Avokado kimi balqabaq tumları da ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərən, aterosklerozun inkişafının qarşısını alan əvəzolunmaz yağ turşuları ilə zəngindir. Əgər 100 q avokado omeqa-3-ün tövsiyə olunan gündəlik dəyərinin təxminən 11%-ni və omeqa-6-nın təqribən 18%-ni ehtiva edirsə, 100 qr balqabaq toxumunda gündəlik omeqa-3-ün təxminən 15%-i və 200%-dən çoxu var.

Balqabaq toxumlarında bütün mikroelementlər var. Bu məhsul beyin fəaliyyətini normallaşdıran maqnezium, sink və fosforun tərkibinə görə rekordçu hesab olunur. Bundan əlavə, maqnezium ürək və sinir sisteminin işləməsi üçün lazımdır, sümüklərin formalaşmasında iştirak edir, qan təzyiqini normallaşdırır və qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, sink isə saçın, dırnaqların vəziyyətinə faydalı təsir göstərir və toxunulmazlığı artırır. Balqabaq toxumlarında da çoxlu silikon, dəmir, manqan, mis, xrom və selen var. Xüsusilə, bu məhsulun cəmi 100 qramı bədənin gündəlik dəmir ehtiyacını və seleniumun gündəlik tələbatının 17%-ni təmin edir.

Leyla