Banan sağlamlıq üçün çox faydalı meyvələrdir və bir çox insanın gündəlik qidalanma qaydalarının bir hissəsidir. Bananın sağlamlıq faydaları arasında kalium, lif, vitamin C, vitamin B6 və digər qida maddələri var. Ancaq bu dadlı meyvələr tez qaralmağa və çürüməyə meyllidirlər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, xoşbəxtlikdən, bananların çürüməsinin qarşısını almaq və raf ömrünü uzatmaq üçün bir neçə sadə üsul var.

Banan köklərini streçləyin. Bu, bananların tez qaralmasının qarşısını alır və saxlama müddətini uzadır.

Banan digər meyvələrlə birlikdə saxlandıqda etilen qazı əmələ gətirir ki, bu da digər meyvələrin xarab olmasını sürətləndirə bilər. Ona görə də bananı digər meyvələrdən ayrı saxlamaq daha yaxşıdır. 

Bananlar otaq temperaturunda tez yumşalır və çürüyür. Ona görə də bananları sərin yerdə saxlamaq vacibdir. Soyuducuda saxlasanız, yumşalma prosesini yavaşlada biləcəksiniz. Lakin onları soyuducuda saxladığınız zaman banan qabıqları qaralacaq.

Bananlarınız çox yumşalıbsa və onları istehlak etməkdə çətinlik çəkirsinizsə, onları dilimləyib dondura bilərsiniz. Dondurulmuş bananları müxtəlif cür istifadə edə bilərsiniz.

Bananın faydaları nələrdir? 

Banan, bir çox sağlamlıq faydaları təqdim edən yüksək qida dəyəri olan bir meyvədir. Bananın bəzi faydaları bunlardır:

Kaliumun mənbəyi: Banan kaliumla zəngindir. Kalium bədəndəki elektrolit balansını tənzimləyir, qan təzyiqini idarə edir, əzələ funksiyalarını dəstəkləyir və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır. 

Lif tərkibi: Banan həzm sağlamlığını dəstəkləyən liflə zəngindir. Lif qəbizliyin qarşısını alır, həzm sistemini tənzimləyir və toxluq hissi verir. 

C vitamininin mənbəyi: Bananın tərkibində C vitamini var. Vitamin C immunitet sistemini gücləndirir, dəri sağlamlığını dəstəkləyir və bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə aparır. 

Vitamin B6 Mağazası: Banan B6 vitamini (piridoksin) ilə zəngindir. Vitamin B6 sinir sisteminin sağlamlığı üçün vacibdir və həmçinin hüceyrə mübadiləsini dəstəkləyir.

Enerji mənbəyi: Banan karbohidratlarla zəngindir və təbii olaraq yüksək enerji mənbəyidir. İdmançılar üçün məşqdən əvvəl və ya sonra qəlyanaltı kimi idealdır.

Serotonin tərkibi: Bananların tərkibində triptofan adlı bir amin turşusu var. Triptofan bədəndə serotonin istehsalına kömək edir və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa təsir göstərir. 

Sağlam qan təzyiqini dəstəkləyir: Banan yüksək kalium və aşağı natrium tərkibinə görə qan təzyiqini aşağı salmaqda təsirlidir. Bu ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Çəkiyə nəzarət: Banan aşağı yağ və doymuş yağ tərkibinə malikdir və liflə zəngindir. Buna görə də, onlar çəki nəzarətində kömək edə bilərlər.

Göz sağlamlığını dəstəkləyir: Bananlarda A vitamini və karotenoidlər kimi göz sağlamlığı üçün vacib qidalar var. Bu, göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. 

Sümük Sağlamlığını yaxşılaşdırır: Bananın tərkibində bədən üçün vacib olan maqnezium və C vitamini kimi minerallar və vitaminlər var. Bu, sümük sağlamlığını dəstəkləyir. 

Banan sağlam qidalanma planının vacib bir hissəsi ola bilər, lakin həddindən artıq istehlakda ehtiyatlı olmaq lazımdır, çünki banan təbii olaraq yüksək şəkərdir.