Təzə və ləzzətli giləmeyvə həmişə yay ilə əlaqələndirilir, lakin Pensilvaniya alimləri tərəfindən aparılan yeni bir araşdırma göstərir ki, onların sağlamlıq faydaları ilin istənilən vaxtında aktualdır. Alimlər giləmeyvə istehlakının ölüm hallarına təsirini araşdırıb və maraqlı nəticələrə gəliblər.
Səkkiz il davam edən və 37 232 nəfəri əhatə edən araşdırmada alimlər iştirakçıların qidalanma vərdişlərini təhlil edərək giləmeyvələrdən əldə edilən bioaktiv komponentlərin miqdarını müəyyən ediblər. Giləmeyvələrdə ən çox olan və qoruyucu və hətta müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınan flavonoidlərə xüsusi diqqət yetirilib.
Tədqiqatın əsas nəticəsi giləmeyvə və flavonoidlərin artan qəbulunun böyüklər arasında ölüm riskinin azalması ilə əlaqəli olması idi. Bununla belə, tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, bir neçə böyüklər müntəzəm olaraq giləmeyvə istehlak edir, ona görə də onların istehlakının artırılması sağlamlıq üçün fayda verə bilər.
Yalnız yetişmə mövsümündə deyil, bütün il boyu giləmeyvə yeməyin vacibliyini vurğulamaq lazımdır. Bir çox giləmeyvə növləri dondurulmuş, qurudulmuş və ya isladılmış şəkildə mövcuddur, bu da onları il boyu pəhrizinizə daxil etməyə imkan verir. Bundan əlavə, isti mövsümdə təzə giləmeyvə istehlak etmək tövsiyə olunur, soyuq mövsümdə isə daha uzun müddətli saxlama variantlarından istifadə edilə bilər.
Maraqlıdır ki, tədqiqat zamanı zoğal bütün giləmeyvə arasında ən faydalısı kimi tanınıb. Ölüm riskini 31% azaldır. Çiyələk (14%) və qaragilə (21%) kimi digər məşhur giləmeyvə də orqanizmə faydalı təsir göstərmişdir. Ümumiyyətlə, giləmeyvə yemək ölüm riskini 25% azaldır. Məsələn, quşüzümü kardiometabolik xəstəliklərlə əlaqəli ölüm hallarına qarşı təsirli idi (-51%), qaragilə isə tənəffüs xəstəliklərinin qarşısını alır (-59%).