Ural Dövlət İqtisad Universitetinin alimləri kakao tozunun əvəzedicisini əldə etməyin yolunu tapıblar. Qarabaşaq qabığı istehsalının tullantıları xammal kimi istifadə olunur.
Tədqiqatın nəticələri qabıq tozunun 15% kakaonu əvəz edə biləcəyini, şokolad dadı qaldığını müəyyən edib.
Rusiya qarabaşaq istehsalına görə dünyada ikinci yerdədir. Təkcə Sverdlovsk vilayətində min hektardan çox sahədə qarabaşaq yarması (Fagopyrum esculentum) səpilir. Taxıllara emal edilən taxılın həcminin təxminən 22%-i ekoloji cəhətdən təmiz tullantılardan - qabıqlardan ibarətdir.
Eyni zamanda, qənnadı məmulatlarının tərkibində insan üçün lazım olan gündəlik miqdarda qida lifi və flavonoidlər var idi və antioksidant aktivliyə malik idi. Texnoloji sxemdə dəyişiklik tələb olunmur və eyni şirələr istənilən kafe, çörək və ya qənnadı sexində hazırlana bilər.