Çərəzlər sağlamlıq üçün bir çox faydası ilə tanınsa da, dişlər üçün müəyyən risklər yarada bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, xüsusilə sərt çərəzlər (məsələn, badam, fındıq) dişlərə güclü təzyiq tətbiq edir və bu, diş minasının zədələnməsinə və hətta çatlama və ya qırılmalara səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, sərt çərəzlər ağızda mikro travmalara səbəb olaraq diş ətlərini də zədələyə bilər.
Bəzi çərəzlər, məsələn, şəkərli və ya duzlu olanlar diş minasına daha da zərər verə bilər. Şəkərli çərəzlər diş səthində bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır və bu da diş çürüməsi riskini artırır. Şəkər bakteriyaların diş minasına hücum etməsinə səbəb olan turşuları meydana gətirir.
Çərəzlərin tərkibindəki təbii yağlar dişlər üçün zərərsiz olsa da, əlavə şəkər və duz diş sağlamlığı üçün mənfi təsirlər yarada bilər.
Bu məhsulların dişlərə yapışan toxuması onları ağızda daha uzun müddət saxlayır ki, bu da bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühit yaradır. Buna görə, çərəz yedikdən sonra ağızı su ilə yaxalamaq və dişləri fırçalamaq tövsiyə olunur.
Ümumilikdə, çərəzlərdən faydalanmaq üçün onları dişlə qırmaq əvəzinə kiçik hissələrə bölərək yemək və şəkərsiz, duzsuz variantlara üstünlük vermək diş sağlamlığı üçün daha uyğundur.