Duzlu kələmin fermentasiyası qədim Yunanıstanda başlasa da, xırdalanmış kələmin saxlanması üsulu qədim romalılara və çinlilərə tanış olub.
Fooinfo.az xəbər verir ki, turşu kələmi salatlara, souslara əlavə etmək olar, o, çox vaxt kələm şorbası, borşun əsasını təşkil edir.
Turşu kələm təbii multivitamindir, ona görə də istənilən yaşda faydalıdır. Tərkibində bir çox B, A, C və PP vitaminləri və mikroelementlər, o cümlədən sink, fosfor, maqnezium, kalium, manqan, mis, molibden, bor, kobalt var.
Pəhriz nöqteyi-nəzərindən duzlu kələm 100 q-da cəmi 27 kkal, 1,8 q protein, 0,1 q yağ və 3 q karbohidrat ehtiva edir. Bu əla prebiyotikdir. Məhsulun tərkibindəki pəhriz lifi xolesterol səviyyəsini azaltmağa kömək edir və damar xəstəlikləri və tip 2 diabet üçün müalicəvi qidalanmada vacibdir.
Fermentasiya prosesi zamanı əmələ gələn maddələr göbələklərin böyüməsini maneə törədir və antibiotiklərin məcburi uzunmüddətli istifadəsindən sonra bağırsaq mikroflorasını normallaşdırmağa kömək edir. Qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan əziyyət çəkən xəstələr qeyd edirlər ki, duzlu kələm yemək simptomları əhəmiyyətli dərəcədə yüngülləşdirir.