Bütün yeməklərinizə duz əlavə etməyə öyrəşdikdən sonra dərhal yeni bir üsula uyğunlaşmaq çətindir. Bu gün duzdan, qızardılmış yeməklərdən, şəkərdən imtina etmək dəbdədir. Ancaq niyyətləri bəyan etmək onları həyata keçirməkdən daha asandır.

Xüsusilə yeməkdən söhbət gedirsə. Yenə də duz bir çox məhsulların dadını artırır, hazır yeməkləri daha maraqlı edir və saxlama müddətini uzadır.

Aşpaz Valentin Şukanov duzdan tamamilə imtina etməyi məsləhət görmür. Çünki bu bədənin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Ancaq onu daha təhlükəsiz alternativlərlə əvəz etsəniz, çox zərər olmayacaq. Üstəlik, bir çox məhsulda duz var. Məsələn, dəniz məhsullarında, yerkökü, şirin kartof, çuğundur, brokoli, şalgam və hətta kərəvizdə duz var.  

Duzu ən yaxşı əvəz edən ədviyyatlardır. Onlar dadı aktiv şəkildə yaxşılaşdırır və yaddaqalan edir. Valentin Şukanovun fikrincə, duz əvəzinə aşağıdakı ədviyyatlardan istifadə etmək daha yaxşıdır: qara istiot, paprika, sarımsaq, soğan, zerdeçal, kimyon, kəklikotu.

Nurlan