Ən çox istehlak edilən balıqlardan biri olan ton balığı tərkibindəki civənin yüksək olması səbəbindən sağlamlıq riskləri daşıyır. Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu zəhərli maddə səbəbindən bu balığı ehtiyatla istehlak etmək lazımdır.
Balıq vitaminlər, minerallar və omeqa-3 yağ turşuları baxımından zəngin yağsız ətdir və bu xüsusiyyətləri sayəsində sağlamlıq baxımından çoxlu faydalar təqdim edən bir qidadır.
Bununla belə, İspaniyada aparılan araşdırma ən çox istehlak edilən balıq növlərindən birinin tərkibindəki yüksək civə səbəbiylə zəhərli ola biləcəyini ortaya çıxarıb.
Tədqiqat zamanı təzə, dondurulmuş və konservləşdirilmiş dəniz məhsulları da daxil olmaqla 100-dən çox növ dəniz məhsulları araşdırılıb. Nəticələr göstərib ki, tuna ən yüksək civə tərkibinə malik balıq növüdür.
Balıqların tərkibində mədənçilik fəaliyyəti və dənizə zəhərli tullantıların atılması kimi sənaye çirklənmə mənbələri səbəbindən civə var. Civə suya daxil olduqda dəniz canlıları, xüsusilə insan istehlakı üçün ovlanan növlər bu zərərli maddə ilə təmasda olur.
Eyni zamanda, balıqlar bu metalı "bioakkumulyasiya" adlanan təbii proses vasitəsilə toplayır. Bu prosesdə daha böyük balıqlar daha kiçik balıqları yeyirlər, bu da bədənlərində civə konsentrasiyasını artırır.
Tərkibində civə olan balıqların istehlakı qaraciyər və böyrək kimi orqanların fəaliyyətində problemlər yarada bilər. İspaniya Qidalanma və Pəhriz Akademiyasının (AEND) məlumatına görə, bu zəhərli maddə həm də nevroloji, sinir sistemi və reproduktiv sistemə mənfi təsir göstərir.