Ən tez xarab olan meyvələr, tərkiblərindəki yüksək su miqdarı və incə qabıqları səbəbindən sürətlə çürüyə, yumşala və ya kiflənə bilər. Aşağıda ən tez xarab olan meyvələrin siyahısı verilir:

1. Çiyələk

Su tərkibi yüksəkdir və qabığı nazikdir. Tez yumşalır və kiflənməyə meyillidir. Soyuqda saxlanmalı, yuyulmadan qorunmalıdır.

2. Moruq, böyürtkən və qaragilə (giləmeyvələr)

Çox həssasdırlar, azca təzyiqdə belə əzilir və xarab olurlar. Aldıqdan sonra 1-2 gün ərzində istehlak olunmalıdır.

3. Banan

İsti və rütubətli mühitdə tez qaralır. Çox yetişdikdən sonra çürümə prosesi sürətlənir.

4. Şaftalı və nektarin

Yumşaq və həssas meyvələrdir. Bir az zədələnəndə belə, tez yumşalır və çürüyür.

5. Üzüm

Əgər bir gilə xarab olursa, digərlərinə də yoluxa bilər. Quruluqda və hava keçirməyən qabda saxlanmalıdır.

6. Ananas (kəsilmiş halda)

Kəsildikdən sonra sürətlə fermentasiya baş verir. Buzdolabında saxlanmazsa, tez turşuyur və kiflənir.

7. Qarpız və yemiş (kəsildikdən sonra)

Kəsik səthləri səbəbilə bakteriyalar tez yayılır. Ən çox 1-2 gün soyuducuda saxlanmalıdır.

8. Əncir

Təzə əncir çox qısa müddətdə xarab olur. Yumşaq teksturaya malik olduğu üçün tez əzilir və mayalanır.

Tez xarab olmaması üçün:

– Meyvələri hava keçirməyən qabda və soyuducuda saxlayın.

– Yuyulmamış saxlamaq daha doğrudur – yuyarkən dəriləri zədələnə bilər.

– Zədələnmiş meyvələri dərhal ayırın, çünki digərlərini də tez xarab edə bilər.