Bəzi məhsulların təhlükələri haqqında çoxlu materiallar yazılıb. Duz, şəkər, spirtli içkilər və s.-nin zərərləri haqqında hər kəs eşidib. Ancaq çox vaxt hətta ən sağlam qidaların birləşərək bədənimizə zərər verə biləcəyini düşünmürük.
Şəkər, yağ və duz
Bu birləşmə təbiətdə baş vermir. Buna görə də insan orqanizmi ilkin olaraq həm şirin, həm də duzlu, eyni zamanda tərkibində yağlar olan məhsulu istehlak etməyə hazır deyil.
Bu, maddələr mübadiləsinin pozulmasına və yağın divarlardan qan damarlarına aktiv şəkildə nüfuz etməyə başlamasına səbəb olur.
Damarın içərisində olan toxumaların bütövlüyünün pozulması halında, bu yağlar damarların daxili səthinə yerləşdirilir. Nəticədə ateroskleroz və əlaqəli xəstəliklər meydana gəlir.
Qırmızı ət və duz
Məhsulların bu birləşməsi insan bədəninə daxil olduqda, mədə şirəsinin istehsalını aktiv şəkildə stimullaşdırmağa başlayır. Mədə ifrazının həddindən artıq artması mədə xorasına və ya qastritə səbəb ola bilər. Çoxlu duz ilə birləşən ət qan təzyiqini artırır və hipertoniyaya səbəb ola bilər.
Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, tam bir yeməyin yuxarıda təsvir olunan məhsulların zərərli birləşmələrindən ibarət qida ilə əvəz edildiyi hallarda xüsusi bir risk yaranır.
Ancaq bu cür məhsullar digər balanslaşdırılmış qidalardan sonra və ya birlikdə istehlak edilərsə, risklər əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
Belə yeməklərin insan orqanizmi üçün zəruri olan lif, vitamin və mineralların olması xüsusilə vacibdir.
Leyla