Bildiyiniz kimi, balıqda çoxlu miqdarda omeqa-3 var, çoxlu doymamış yağ turşuları qrupu orqanizmdə iltihabla mübarizə aparır, qan damarlarını qoruyur və xərçəng, diabet, görmə qabiliyyətinin azalması və Alzheimer xəstəliyinin qarşısını alır. Bununla belə, bütün balıqlar sağlam deyil, bədənə xeyirdən daha çox zərər verən üç qrup balıq var. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Dilyarə Lebedeva Telegram kanalında məlumat verib.
İlk ən zərərli balıqda üçüncü yerdə sazan ailəsinin nümayəndələri qərarlaşıb. Həkim qeyd edib ki, bu balığın tərkibində insan qaraciyərini yoluxdura bilən opistorx - parazit yastı qurdlar var.
İkinci yerdə yırtıcı balıqlar var: köpəkbalığı, qılınc balığı. Lebedevanın sözlərinə görə, onların tərkibində civə və kadmium kimi ağır metallar ola bilər ki, bu da bütün orqanlarda toplanıb insan orqanizmini zəhərləyir.
Qastroenteroloq ən zərərli balıqlar kimi pişik balığı, panqasius və tilapiyanı qeyd edib.
Qastroenteroloq kiçik balıqlara üstünlük verməyi məsləhət görür, çünki onlar uzun ömür sürmürlər və özlərində metal toplamaq üçün vaxtları yoxdur. Lebedeva qızılbalığı, siyənək, çəhrayı qızılbalıq, treska, pollok və skumbriya yeməyi tövsiyə edir.
Leyla