Zirə, keşniş və darçın kimi ədviyyatlar yeməklərimizə dad verən və sağlamlığımıza müsbət təsir göstərən təbii maddələrdir. Bu ədviyyatların tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar bədənimizin müxtəlif orqanları üçün çox faydalıdır. 

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, zirə xüsusilə həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Həzm sistemini rahatlaşdıraraq həzm problemlərini aradan qaldırır. O, həmçinin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olduğu üçün iltihabdan da qoruyur. 

Keşniş antioksidan xüsusiyyətləri ilə seçilir. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların mənfi təsirlərindən qoruyaraq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Buna görə də, keşniş istehlakı qocalma prosesini ləngidir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir. 

Darçın da antioksidan xüsusiyyətləri ilə tanınır və qan şəkərini tarazlaşdıran təsirə malikdir. Bu baxımdan diabet xəstələri üçün faydalıdır. Bundan əlavə, darçın iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində immunitet sistemini gücləndirən təsir göstərir. 

Bu ədviyyatlardan ən yaxşı fayda əldə etmək üçün balanslaşdırılmış və müxtəlif pəhrizə riayət etmək lazımdır. Bəzi ədviyyatlar həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, ona görə də onları ölçülü şəkildə istehlak etmək mütləqdir. Ədviyyatlara qarşı allergiyası və ya həssaslığı olan insanların diqqətli olması da vacibdir.