Balanslaşdırılmış pəhriz heyvan və bitki zülalları olan qidaları tələb edir. Bədənin bu tikinti materialı balıq, ət, yumurta, süd məhsulları, qoz-fındıq və paxlalı bitkilərdə boldur. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Rospotrebnadzor məlumat yayıb.

Ət və yumurta, zülaldan əlavə, vitaminlər, makro və mikroelementlər və digər faydalı qidalarla zəngindir. Balığın müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır və süd məhsullarının gündəlik pəhrizə daxil edilməsi kolon xərçəngi riskini azaldır və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır. Öz növbəsində, paxlalılar və qoz-fındıq ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyən "pis" xolesterinin səviyyəsini azaldır.

Hansı qidalar ən çox protein ehtiva edir?

Ət heyvan zülalının əsas mənbəyidir. O cümlədən, hinduşka ətində 100 q məhsulda 21,6 q, toyuqda 20,8 q, mal ətində 18,9 q, donuz ətində 16,4 q, quzu ətində 16,3 q protein var.

Balıq, eləcə də dəniz məhsulları zülal və omeqa-3 turşuları baxımından yaxşı balanslaşdırılmışdır. Tunada 22,7 q protein, çəhrayı qızılbalıq - 20,5 q, skumbriyada - 18 q, siyənək - 17,7 q, treska - 17,5 q.Dəniz məhsulları arasında zülalın miqdarına görə krevet, kalamar və ahtapot 18-18,2 qr.

Toyuq və bildirçin yumurtasında zülalın miqdarı 12-13 q, süddə, kefirdə və mayalanmış bişmiş süddə 2,8-2,9 q, kəsmik və pendirdə 16,5 q-dır.

Leyla