Yararlılıq müddəti bir çox qida məhsulları üçün ümumidir, ancaq bu, şəkərə aid olmaya bilər. Vaxtı keçmiş şəkər istehlakı təhlükəsizlik problemi deyil. Şəkər sabit bir maddədir və digər qidalar kimi bakteriya və ya kif saxlamır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, şəkərdə nəmin olmaması mikrobların böyüməsinə maneə törədir və zamanla istehlak üçün təhlükəli olma ehtimalını aradan qaldırır. Qablaşdırmada qeyd edilən tarix son istifadə tarixi deyil, keyfiyyət zəmanətidir. Ən yaxşı keyfiyyət üçün paket açıldıqdan sonra iki il ərzində istifadə etmək məsləhət görülür.
Şəkərin fiziki xüsusiyyətləri zamanla dəyişə bilər. Məsələn, dənəvər şəkər toplana bilər və qəhvəyi şəkər sərtləşə bilər. Teksturada bu dəyişikliklər rütubət və temperatur kimi ətraf mühit şərtlərindən qaynaqlanır və onun təhlükəsizliyindən çox istifadəyə təsir edir. Bununla belə, təhlükəsizliyi və keyfiyyətini təmin etmək üçün şəkərin saxlanma şəraitini nəzərə almaq çox vacibdir.
Şəkər keyfiyyətinin qorunmasında ən mühüm amillərdən biri onun hava keçirməyən qabda mühafizə olunmasıdır. Rütubətə məruz qaldıqda şəkər bir-birinə yapışa bilər və istifadəni çətinləşdirər. Hava keçirməyən qab şəkəri zərərvericilərdən qoruyar və qoxu udmasının qarşısını alar.
İstilik şəkərin keyfiyyətinə təsir edə biləcək başqa bir ekoloji amildir. Buna görə də qablaşdırdıqdan sonra qabı kiler, şkaf və ya digər sərin, quru yerdə birbaşa istilikdən uzaq bir yerdə saxlayın.