İtburnu zəngin C vitamini tərkibinə görə yüksək qiymətləndirilir, buna görə də qışda faydalı vasitə hesab olunur. Bir ovuc itburnu tərkibində 5 kq naringidən daha çox C vitamini olduğuna inanılır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, itburnu yalnız dəmlənmir, həm də şərbət, mürəbbə şəklində istifadə olunur. İtburnu marmeladı hazırlamaq üçün onu kəsib torbaya və soyuducuya qoymaq lazımdır. Dondurulmuşu çıxaranda toxumlar töküləcək.
İtburnu toxumları üyüdülə bilər və dəri ovucu kimi istifadə edilə bilər. Onu yağla da dəmləyə bilərsiniz, bu halda əla yara sağaldıcı vasitə əldə edəcəksiniz.
İtburnu adətən C vitamini üçün qiymətləndirilir. Eyni zamanda, ekspertlər qeyd ediblər ki, göründüyü qədər sadə və zərərsiz deyil.
İtburnudan əldə edilən yağ şəfalıdır və parlaq efir yağlarının olması səbəbindən ağcaqanad dişləmələrinə qarşı kömək edə bilər - qoxunu sevməyəcəklər. Və şərbət şəklində itburnu uşaqlara gündəlik faydalarını vermək üçün əladır.
İtburnu dəmlənməsinin uzun bir proses olduğunu başa düşmək də vacibdir. Bir neçə qaşıq üyütmək, bir litr su qaynatmaq, sonra suyun 60 dərəcəyə qədər soyumasını gözləmək və sonra itburnu tökmək və bir neçə saat dimmək üçün buraxmaq lazımdır.
Leyla