Kartof yaşıl kök bitkisidir və bütün dünyada geniş şəkildə istehlak edilən qidadır. O həm də mühüm kənd təsərrüfatı məhsuludur. Kartofun çoxlu müxtəlif növləri var. O, torpaq, iqlim şəraitindən və çeşiddən asılı olaraq dünyanın müxtəlif yerlərində yetişdirilə bilər.
Foodinfo.az-ın məlumatına görə, kartofda çoxlu vacib qidalar var. Nişasta, C vitamini, liflərlə zəngindir. Tərkibində B vitaminləri, dəmir və maqnezium kimi minerallar da var. Bununla belə, qida dəyəri yeməyin necə hazırlandığından asılı olaraq çox vaxt dəyişə bilər.
Bu tərəvəz tərkibindəki nişastanın sıxlığına görə zərərli qidalardan biri kimi tanınır. Bununla belə, zamanla aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, kartof kompleks karbohidratların birləşməsi olduğundan orqanizm üçün faydalıdır.
Kartof bağırsaq problemi olan insanlar üçün xilasedici qidadır. Tərkibində C, B6 vitamini, manqan və maqnezium var. Bir orta ölçülü kartof bədənin ehtiyac duyduğu gündəlik vitaminlərin çoxunu təmin edir.
Antioksidant tərkibi ilə zəngindir. Tərkibində karoten və zeaksantin var. Kartof tərkibindəki faydalı antioksidantlarla orqanizmin sağlamlığını və immunitetini qorumaqda çox təsirlidir.
Xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında da faydalıdır. Müntəzəm olaraq gündə bir orta boy kartof istehlak edən insanların kolon və bağırsaq xərçəngi kimi xəstəliklərdən qorunduğu müəyyən edilib. Kartof növlərinin antioksidan xüsusiyyətləri struktur xüsusiyyətlərindən asılı olaraq dəyişir. Məsələn, şirin kartof antioksidanlar baxımından ağ kartofdan daha faydalıdır.
Kartof qan şəkərini yüksəltmir. Bu səbəblə qan şəkərinə nəzarəti təmin edir.
Kartofda bol olan davamlı nişasta orqanizmdə həzm olunmadan yoğun bağırsağa çatdırılır. Yoğun bağırsaqdakı bakteriyaları qidalandırır. Butirik turşu bu həzmdən sonra meydana çıxır və təbii olaraq bağırsaqdakı bakteriyalar tərəfindən istehsal olunur. Beləliklə, kolon və sidik yolları problemləri butirik turşu ilə həll edilir.
Bəzi xəstəliklər, xüsusilə çölyak xəstəliyi, qlüten istehlakı ilə əlaqədardır. Glutenə qarşı həssaslığı olan insanlar çörək və digər taxıl məhsulları istehlak etməməlidirlər. Lakin, bu halda, ortaya çıxan açıq kartof ilə bağlana bilər. Çünki kartof qlütensizdir və yoğun bağırsağa tənzimləyici təsir göstərir.
Pəhrizində çoxlu çörək istehlak edən insanların da seçimi kartof olmalıdır. Qırmızı ətdən daha uzun müddət toxluq hissi yaradan bu qida qan şəkərini də tarazlayır.