Kətan toxumu bədən üçün çox faydalı bir super qida sayılır. Foodinfo.az xəbər verir ki, kətan toxumu tərkibindəki zəngin qida maddələri, vitaminlər və minerallar orqanizmin sağlamlığını dəstəkləyir.
- Kətan toxumu bitki mənşəli alfa-linolenik turşu (ALA) ehtiva edir. Omega-3 yağ turşuları ürək-damar sağlamlığını qoruyur, iltihabı azaldır və pis xolesterolu aşağı salır.
- Bu toxum həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflər baxımından zəngindir. Liflər həzm sistemini dəstəkləyir, bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır. Eyni zamanda toxluq hissi yaradaraq arıqlamağa kömək edir.
- Lignanlar adlanan fitoestrogenlər sayəsində kətan toxumu hormon səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir və menopauza simptomlarını yüngülləşdirir.
- Bu məhsul qanda LDL xolesterolunu (pis xolesterol) aşağı salaraq ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
- Kətan toxumu güclü antioksidantlarla zəngindir, bu da bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə aparır və xərçəng riskini azaldır.
- Liflər qanda şəkərin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir, bu da şəkərli diabet riskini azaldır və kətan toxumu diabetli insanlar üçün çox faydalıdır.