Qoz normal beyin fəaliyyəti üçün vacibdir. Foodinfo.az bildirir ki, qədim Babildəki kahinlərin bu meyvənin zehni gücləndirdiyinə inanaraq sadə insanlara onları yeməyi qadağan etmələri əbəs deyildi. Onun tərkibində olan amin turşuları, o cümlədən fenilalanin və lösin beyin hüceyrələrinin və sinir hüceyrələrinin yenilənməsi üçün vacibdir.
Qozda çoxlu C vitamini, doymamış yağ turşuları ilə zəngin yağlar, B1, E vitaminləri, dəmir, karotin, kalium, maqnezium, yod var. Onlar bakterisid və antiinflamatuar təsir göstərir, qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı sala, əzələləri gücləndirə və fiziki fəaliyyətdən sonra yorğunluğu aradan qaldıra bilər.
Ən çox vitamin və minerallar şam qozunun tərkibindədir. Onlar cavanlaşdırıcı təsir göstərir və hüceyrələrin yenilənməsini sürətləndirir.