Kolbasa və sosiska bütün dünyada çox məşhur bir məhsuldur. Bəzi ölkələr hətta onların şərəfinə milli bayramlar keçirirlər. Müasir bir insanın həyatını onlarsız təsəvvür etmək olduqca çətindir. Onları yeyə bilməyənlər varmı? Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə aif.ru saytına dietoloq Yekaterina Kuzina məlumat verib.

O, bildirib ki, kolbasalarda adətən konservantlar, stabilizatorlar, rənglər və antioksidantlar kimi çoxlu əlavələr var. Bu, onların rəf ömrünü uzatmaq və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün edilir. İstehsalçılar tez-tez məhsullarına nə əlavə edəcəklərini özləri qərar verdiklərindən, biz heç vaxt konkret markanın kolbasalarında nə qədər ətin olduğunu dəqiq bilmirik. Bəzi kolbasalarda 80-90 faiz soya, bitki və heyvan mənşəli yağlar, süd kazeini, hər cür dənli bitkilər, dadlandırıcılar, boyalar və bu kimi şeyər olur. Təbii ki, bu əlavələr sağlamlıq üçün zərərli ola bilər, xüsusən də kimyəvi qatqılara qarşı daha həssas ola bilən uşaqlar üçün.

Kolbasa adətən yüksək miqdarda duz və yağ ehtiva edir. Hamımızın bildiyi kimi, duzun həddindən artıq istehlakı yüksək təzyiqə və ürək-damar sistemində problemlərə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, kolbasaların yüksək doymuş yağ tərkibi qanda xolesterinin səviyyəsini artıra bilər ki, bu da ürək xəstəlikləri riskini artırır.

Kolbasa adətən qida baxımından zəif qidadır, yəni onların tərkibində bir neçə faydalı vitamin, mineral və pəhriz lifi var. Bu qidaların müntəzəm istifadəsi sağlam həyat tərzini qorumaq üçün lazım olan vacib qida maddələrinin çatışmazlığı ilə nəticələnə bilər.

Tədqiqatlar göstərir ki, işlənmiş ətlərin (bura kolbasa daxildir) həddindən artıq istehlakı xərçəng, xüsusilə də bağırsaq xərçəngi riskini artıra bilər. Bu, belə məhsulların emalı zamanı kanserogen birləşmələrin əmələ gəlməsi ilə bağlıdır.

Uşaqlara kolbasa verməməlisiniz. Gənc bir bədən zərərli maddələrə, o cümlədən kimyəvi əlavələrə, həddindən artıq duz və yağ tərkibinə daha həssasdır. Buna görə də həkimlər adətən kolbasa istehlakını məhdudlaşdırmağı, başqa seçim olmadıqda isə uşaqlar üçün nəzərdə tutulanları almağı məsləhət görürlər. Həmçinin, kolbasa az qidalı qida olduğundan, onları müntəzəm olaraq yemək uşağınızın daha sağlam qidalar yemək istəyini azalda bilər ki, bu da həyati qida maddələrində çatışmazlıqlara səbəb ola bilər.

Leyla