
Son illərdə qidalanma ilə beyin sağlamlığı arasındakı əlaqə daha çox diqqət mərkəzindədir. Foodinfo.az xəbər verir ki, xüsusilə noxud və digər paxlalı bitkilərin beyin funksiyalarına müsbət təsiri alimlər tərəfindən araşdırılır.
Noxud, həmçinin garbanzo paxlası olaraq da tanınır, maqneziumla zəngindir. Bu mineral beyin hüceyrələrinin reseptorlarını aktivləşdirərək qan damarlarını rahatlaşdırır, bu da beyin funksiyalarının yaxşılaşmasına kömək edir .
Lobya və noxud kimi paxlalı bitkilər, B vitaminləri, maqnezium və sink kimi minerallarla zəngindir. Bu qidalar beyin sağlamlığını dəstəkləyir və yaşla bağlı kognitiv geriləməni azaldır .
Bundan əlavə, paxlalı bitkilər, xüsusilə noxud, serotonin istehsalında rol oynayan triptofanla zəngindir. Serotonin, əhval-ruhiyyəni tənzimləyən və stressi azaldan bir kimyəvi maddədir .
Beynəlxalq səviyyədə tanınmış alimlərdən biri olan Prof. Dr. Ram Reifen, noxudun beyin sağlamlığına müsbət təsirlərini araşdırmış və bu bitkinin qida sənayesində istifadəsi üçün yeni texnologiyalar inkişaf etdirmişdir .
Ümumiyyətlə, noxud və digər paxlalı bitkilərin müntəzəm istehlakı, beyin funksiyalarını dəstəkləyir və yaddaşı gücləndirir. Bu qidaların gündəlik pəhrizdə yer alması, sağlam beyin üçün mühüm bir addımdır.