“İnvitro-Privolzhye” şirkətinin endokrinoloqu Arseni Rusanov RT-yə müsahibəsində az yağlı süd məhsullarının nə qədər faydalı olduğunu və sağlamlığa zərər verə biləcəyini deyib.

Foodinfo.az RT-ə istinadla xəbər verir ki, bu kateqoriyaya yağlılığı 1%-dən az olan yağsız süd daxil olan süd məhsulları daxildir.

Həkim xatırladıb ki, yağsız süd ayırma prosesində - qaymağın tam südün tərkibindən ayrılması zamanı əldə edilir. Ümumiyyətlə, onun sözlərinə görə, bu, həqiqətən, kalorili məzmunun azalmasına və eyni zamanda məhsulların saxlama müddətinin artmasına səbəb olan tamamilə zərərsiz bir prosesdir.

Eyni zamanda, mütəxəssisin qeyd etdiyi kimi, tamamilə yağsız süd məhsulları yoxdur: yağsız məhsullarda yağ tərkibi 0,05-1,0% təşkil edir.

Bundan əlavə, aşağı yağ tərkibi məhsulun kalorili məzmununun azalmasına və kilo itkisinə zəmanət vermir, həkim xatırladıb.

Həmçinin, onun fikrincə, pəhrizdə aşağı yağ tərkibi sağlamlıq vəziyyətinə mənfi təsir göstərə bilər, çünki yağlar bədənimizin hüceyrələri üçün vacib bir tikinti materialıdır.

“Ağlabatan yanaşma ilə, az yağlı qidalar artıq çəkisi olan insanlar, eləcə də xolesterol səviyyəsi yüksəlmiş insanlar tərəfindən istifadə edilə bilər. Həmçinin, az yağlı qidalar mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri (pankreatit, qastrit) üçün pəhriz qidası kimi faydalı ola bilər, o zaman kəskinləşmənin tez öhdəsindən gəlmək üçün yağlı qidaları müvəqqəti məhdudlaşdırmaq vacibdir " deyə Rusanov tövsiyə edib.

Eyni zamanda, o xəbərdarlıq edib ki, bütün məhsullardan yağ xaric edilərək, lazımi miqdarda yağ əldə edə bilməzsiniz, bu da öz növbəsində hüceyrələrin qurulması, hormonların sintezi üçün son dərəcə vacibdir.

Nərmin