Dmitri Roqaçev adına Uşaq Tibb Mərkəzinin transfuziologiya şöbəsinin rəhbəri, tibb elmləri doktoru Pavel Traxtman bildirib ki, qan qrupuna əsaslanan pəhrizlər elmi baxımdan təsdiqlənməmişdir və klassik pseudonauka nümunəsidir. Foodinfo.az “aif.ru” saytına istinadla xəbər verir ki, hazırda qan qrupu ilə xüsusi qidalanma, xəstəliklərə meyllik və ya xarakter xüsusiyyətləri arasında ciddi elmi əlaqə yoxdur.
Traxtman qeyd edib ki, qan qrupu proteyinlərin, yağların və karbohidratların həzminə təsir etmir. Qan qrupuna görə pəhrizlərin işlədiyi görünürsə, bu, adətən ümumi qidalanmanın sağlamlaşdırılması və emal olunmuş məhsulların azaldılması ilə bağlıdır, qan qrupunun uyğunluğu ilə deyil.
Həkim həmçinin Yaponiyanın “ketsu-eki-gata” nəzəriyyəsini də mif adlandırıb. Bu nəzəriyyə fərqli qan qruplarına malik insanlara müəyyən xarakter xüsusiyyətləri bağlayır. Traxtman bildirib ki, bu, mədəni bir fenomendir və ulduz falı ilə oxşarlıq göstərir.
Xarakterin formalaşmasında genetik faktorlar, tərbiyə və ətraf mühit rol oynayır, qan antigenləri isə buna təsir etmir.
Beləliklə, qan qrupuna əsaslanan pəhrizlər sağlam qidalanma üçün elmi əsas sayılmır və bu tip yanaşmalarla bağlı ehtiyatlı olmaq vacibdir.






