Qida zəhərlənməsi-qida və içki ilə birlikdə patogen mikroorqanizmlərin (bakteriya, parazit və s.) qəbul edilməsi nəticəsində yaranan kəskin bir həzm narahatlığıdır. Bədənin bu mikroorqanizmlərə reaksiyası bütün insanlar üçün fərqlidir - bəzi insanlarda zəhərlənmə baş verir, digərlərində isə heç bir reaksiya olmur. Qida zəhərlənməsinin ən böyük təhlükəsi ölümcül nəticədir, ən çox hallarda göbələk və ya balıqla zəhərlənmə baş verir.
Qida zəhərlənməsinə səbəb olan mikroorqanizmlər: bakteriyalar, viruslar, göbələklər, parazitlər və toksinlər. Bu zəhərlənmənin ilk əlamətləri yeməkdən 2-6 saat sonra görünür: ürək bulanma, qusma, ishal,qarın ağrısı, qızdırmanın olması, titrəmə, zəiflik, başgicəllənmə, solğun dəri və s. Doğru ilk yardım tədbirləri göstərildiyi təqdirdə sağlamlıq vəziyyətiniz bir neçə saat içində bərpa ola bilər.
Qarın ağrısı və ümumi zəiflik kimi bəzi simptomlar xəstəni daha bir neçə gün müşayiət edə bilər.Bədənin ümumi son bərpası 1-3 gün ərzində baş verir. Diaqnoz qoymaq üçün həkim ətraflı müayinə edir: bədən istiliyini, qan təzyiqini və nəbzini ölçür, qarında allergik reaksiya və palpasiya olması üçün ümumi müayinə aparır.
Qida zəhərlənməsinin müalicəsi- qida zəhərlənməsi üçün ilk tibbi yardımın alınması, bədəni bərpa etmək, eləcə də görülən bütün tədbirlərdən sonra müəyyən qidalanma qaydalarına (diyetlərə) riayət etməkdir.
Qida zəhərlənməsi üçün ilk yardım: Mədə yuyulması, toksinlərin bədəndən çıxarılması,bədənin itirdiyi mayenin bərpası və düzgün diyetə riayyət etməkdir.