Qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı sağlamlığa bir sıra zərərlər verə bilər. Bunun əsas səbəbləri onun tərkibindəki doymuş yağlar, xolesterin və bəzi hallarda kimyəvi qatqılarla bağlıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, qırmızı ət doymuş yağ və xolesterinlə zəngindir. Həddindən artıq istehlakı ürək xəstəlikləri, yüksək təzyiq və damar tıxanıqlığı riskini artıra bilər.
Emal olunmuş qırmızı ətlər (kolbasa, sosiska) Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən kanserogen (xərçəng yaradan) kimi təsnif edilir. Xüsusilə bağırsaq xərçəngi riski ilə əlaqələndirilir.
Qırmızı ət lifsiz olduğuna görə həddindən artıq istehlakı qəbizliyə və həzm sistemində problemlərə səbəb ola bilər.
Çox miqdarda qırmızı ət istehlakı 2-ci tip şəkərli diabet riskini artıra bilər.
Qırmızı ət yüksək miqdarda protein ehtiva etdiyi üçün böyrəklərə əlavə yük salır, xüsusilə, bu, böyrək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər üçün daha təhlükəlidir.
Ətdəki müəyyən maddələr (məsələn, heme dəmir) bədəndə iltihab yarada bilər ki, bu da uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Qırmızı ət istehlakı tamamilə zərərli deyil və o, protein, dəmir, sink və B12 vitamini kimi faydalı maddələr təmin edir. Bununla belə, balanslı şəkildə, həftədə 2-3 dəfə və az yağlı, təzə formada istehlak etmək tövsiyə olunur. Emal olunmuş ətlərdən isə mümkün qədər uzaq durmaq məsləhətdir.