Qəhvə dünyanın ən məşhur içkilərindən biridir. Hər gün milyonlarla insan onu içir, lakin az adam bunun bədənə necə təsir etdiyi barədə düşünür. Bu yazıda gündə üç fincan qəhvənin mədə-bağırsaq traktına təsirlərinə baxacağıq.
Əvvəlcə qeyd etmək lazımdır ki, qəhvənin tərkibində mərkəzi sinir sistemini stimullaşdıran və qanda adrenalin səviyyəsini artıran kofein var. Bu, ürək dərəcəsinin və qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər. Bununla belə, orta miqdarda istehlak ilə (gündə üç stəkan qədər) bu təsirlər adətən cüzi olur.
Qəhvənin sidikqovucu təsiri olduğunu unutmayın. Bu o deməkdir ki, istehsal olunan sidik miqdarını artırır və susuzluğa səbəb ola bilər. Buna görə də gün ərzində kifayət qədər su içmək vacibdir.
Əvvəllər alimlər qəhvənin mədə və bağırsağın selikli qişasının qıcıqlanmasına səbəb ola biləcəyini aşkar etmişdilər.
Bu, içkinin tərkibindəki turşu ilə bağlıdır. Mədə və ya bağırsaq problemləriniz varsa, qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmaq və ya kofeinsiz qəhvəyə keçmək daha yaxşıdır. Əks halda, qarın ağrısı və ishal sizin sadiq yoldaşlarınız ola bilər.
Güclü qəhvə (məsələn, espresso) bəzi insanlarda qəbizliyə səbəb ola bilər. Bu, kofeinin bağırsaq əzələlərinə stimullaşdırıcı təsir göstərməsi və həzm prosesini ləngidirməsi ilə bağlıdır. Qəbizlik probleminiz varsa, qəhvə içməyi məhdudlaşdırmaq və ya kofeinsiz qəhvəyə keçmək daha yaxşıdır.