Yaşıl bitkilər taxılkimilər və qoz-fındığın tərkibindəki K vitamini sümükləri əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirir və qan damarlarının elastikliyini artırır.
Hamımız bilirik ki, qidalanmada vitamin və minerallarla zəngin qidalara xüsusi diqqət yetirməliyik. Tərkibində çoxlu K vitamini olan qidalara daha yaxından nəzər salmağı təklif edirik.
O, orqanizmimizdə, xüsusən də qanın laxtalanması prosesində mühüm rol oynayır. Ancaq bir çox insan bu vacib vitaminin hansı qidalarda olduğunu bilmir.
K vitamini ilə zəngin qidalara aşağıdakılar daxildir:
İspanaq, kələm, brokoli və kahı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər;
Qoz-fındıq;
Yulaf və buğda kimi bütün taxıllar;
Süd məhsulları, xüsusilə pendir və qatıq.
K vitamini bədənin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Qanın laxtalanması prosesində iştirak edir, qan damarları zədələndikdə qanaxmanı dayandıran qan laxtalarının əmələ gəlməsinə kömək edir.
Bundan əlavə, K vitamini sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.
K vitamininin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu qadınlar üçün təxminən 90 mkq, kişilər üçün isə 120 mkq-dır.
Lakin bu doza yaş, cins və sağlamlıq vəziyyətindən asılı olaraq dəyişə bilər.