Tünd şokolad bir çox insan tərəfindən sevimli qəlyanaltılardan biri kimi üstünlük təşkil edir. Bununla belə, çəki nəzarətinə diqqət edən insanlarda tünd şokoladın çəki artımına səbəb olub-olmadığı sualı yaranır.
Bu şokolad digər şokoladlardan daha az şəkər və daha yüksək kakao tərkibi ilə tanınır. Kakao istehlak edildikdə maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edən teobromin birləşməsi yaranır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, kakao flavonoidləri adlanan antioksidanlarla da zəngindir. Bu antioksidanlar bədəni sərbəst radikallardan qoruyur və hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır.
Qara şokoladın kökəlməyə səbəb olub-olmamasına gəlincə, cavab bir qədər mürəkkəbdir. Qara şokoladın digər şokoladlarla müqayisədə daha az kalorili olmasına baxmayaraq, o, yenə də enerjili qəlyanaltıdır. Buna görə də həddindən artıq istehlak edildikdə çəki artımına səbəb ola bilər. Bununla belə, tünd şokolad lazımi miqdarda istehlak edildikdə, çəki nəzarətinə müsbət təsir göstərə bilər. Tədqiqatlar göstərdi ki, kakao flavonoidləri enerji balansını yaxşılaşdıra və aclıq hisslərini azaldaraq toxluq hissi yarada bilər. Bu antioksidanların yağ oksidləşməsini artıraraq maddələr mübadiləsinin sürətini artıra bildiyi də məlumdur.
Gündə 1-2 kiçik parça tünd şokolad istehlakı çəki idarə etməyə kömək edə bilər. Ancaq bu miqdarı aşsanız, qara şokoladın yüksək kalorili olması səbəbindən çəki artımına səbəb ola bilər.
Nəticə olaraq, tünd şokoladın kökəlməyə səbəb olub-olmaması istehlak edilən miqdardan və insanın ümumi qidalanma vərdişlərindən asılıdır. Düzgün miqdarda istehlak edildikdə, tünd şokolad çəki nəzarətinə müsbət təsir göstərə bilər. Ancaq həddindən artıq istehlak edildikdə, çəki artımına səbəb ola bilər.