Onkoloq, tibb elmləri namizədi İvan Karasev xərçəng xəstəliyinin yaranma ehtimalını artıran ümumi yemək vərdişindən danışıb.

Mütəxəssis bildirib ki, kolorektal onkologiyanın əksər hallarının səbəbi yağlı ət və konservlərin nəzarətsiz istehlakıdır. Onun sözlərinə görə, bu vərdişin dəyişdirilməsi vəziyyəti yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.

"Biz bu xəstələri göz yaşları ilə qarşılayırıq. Çünki məsələn, bağırsaq xərçənginin 95 faizinin qarşısını almaq olar. Budur qırmızı ət. Bu məhsuldan sonra həzm prosesi həmişə adekvat getmir. Fermentasiya məhsulları qalır, hansı ki, dəqiqliklə bağırsaqlarda xroniki iltihabı dəstəkləyir.Həftədə bir dəfədən çox olmamaqla ət yemək tövsiyə olunur.Balıqlara tərəf getmək daha yaxşıdır”, - deyə həkim bildirib.

Karasev qeyd edib ki, xəstələrin xərçəngin aşkarlanmasında buraxdığı başqa bir səhv şiş markerlərinə qeyd-şərtsiz diqqət yetirməkdir. Mütəxəssis qeyd edib ki, preklinik mərhələdə heç bir test çox informativ ola bilməz, baxmayaraq ki, son vaxtlar tibbdə mədə-bağırsaq traktının onkoloji patologiyalarının erkən aşkarlanması üçün müsbət tendensiya müşahidə olunur.

Fərid