İnsanların 13% -də, yəni hər 7-8 nəfərdən birində xolesterol ciddi şəkildə yüksəlir. Bu, ateroskleroza, sonra isə insultlara, koronar ürək xəstəliyinə və infarktlara gətirib çıxarır, ona görə də qanda lipid səviyyəsinin monitorinqi sağlamlıq üçün çox vacibdir. Fiziki fəaliyyət və düzgün qidalanma ilə özünüzü bu təhlükələrdən qoruya bilərsiniz. Xüsusilə, doymuş yağlara diqqət yetirmək lazımdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Natalya Tişşenko aif.ru saytına qidalanma vərdişlərinizi necə daha sağlam hala gətirməyiniz barədə danışıb.

Əgər risk altında deyilsinizsə, o zaman bəzi müstəqil addımlar ata bilərsiniz. Xolesterol səviyyələrinə şəkərlər (qazlı içkilər, çörək məhsulları, qəlyanaltılarda olur) və doymuş yağlar təsir göstərir. Doymuş yağların miqdarını azaltmaq üçün bu sadə məsləhətlərə əməl edin:

Müntəzəm olaraq bitki yağı istehlak edin

Bitki yağlarında omeqa-3, 6, 9 kimi sağlam doymamış yağlar var ki, onların müntəzəm istehlakı orqanizmdəki doymuş və doymamış yağların nisbətini sonuncunun xeyrinə dəyişməyə kömək edəcək, onların təsiri altında onların səviyyəsi pisləşir. xolesterin azala bilər. Ancaq təbii ki, bu, sadəcə olaraq bu məhsulu istehlak etdiyiniz üçün avtomatik olaraq baş vermir. Ancaq bitki yağları doymuş heyvan yağları üzərində üstünlük təşkil edərsə, şübhəsiz ki, faydaları olacaqdır. Kətan toxumu və dəvə yağı, həmçinin sidr və çətənə yağları omeqa-3 PUFA-larla zəngindir. Günəbaxan və soya yağları Omeqa-6, zeytun yağı isə Omeqa-9 ilə zəngindir. Bundan əlavə, bitki yağı damar divarının iltihabının qarşısını alır. Bu ürək-damar xəstəliklərinin əla qarşısının alınmasıdır.

Trans yağları olan qidaları məhdudlaşdırın

Qidalardakı ən təhlükəli yağlar trans yağlardır. 2009-cu ildən ÜST onların pəhrizdən tamamilə çıxarılmasını tövsiyə edir, çünki onlar “pis” xolesterini artırır, iltihaba səbəb olur və infarkt, diabet və piylənmə riskini artırır. Ona görə də hər hansı bir məhsul almazdan əvvəl etiketinə mütləq nəzər salın. Tərkibində "bitki yağı", "yemək yağı", "qismən hidrogenləşdirilmiş bitki yağı" və ya "qismən hidrogenləşdirilmiş yağ turşuları" varsa, belə bir məhsul almaqdan çəkinin. Çox vaxt bu komponentlər sənaye bişmiş məhsulları, desertlər, fast food, emal edilmiş pendirlər və mayonez kimi souslara daxil edilir. Nəzərə alın ki, trans yağlar “marqarin” kimi başqa adlar altında gizlənə bilər.

Ətdən tamamilə imtina edib vegetarian olmağa ehtiyac yoxdur. Ancaq uşaqlar bunu qətiyyən etməməlidirlər. Ancaq yağlı ətlər - quzu, donuz əti, mal əti, eləcə də quş əti (qaz, ördək) - doymuş yağlarla çox zəngindir.

Leyla