Məlumdur ki, artıq çəkidən xilas olmaq mürəkkəb bir işdir. Buna görə, sadəcə bir az içki, hətta çox sağlam bir içki içməyə başlamaqla arıqlamaq mümkün deyil. Düzgün qidalanma və fiziki fəaliyyət olmadan, tək çay qarındakı artıq piy problemini tam həll etməyəcək.

Ancaq müəyyən növ çayların sağlam həyat tərzi ilə birlikdə müntəzəm istehlakı mütləq arıqlamaq və rəqəmi saxlamaq üçün əlavə vasitə kimi qəbul edilə bilər. Dietoloq Yekaterina Kuzina aif.ru saytına yağ yandırmağa kömək edən çaylar barədə danışıb.

Zəncəfil çayı antiinflamatuar xüsusiyyətləri və maddələr mübadiləsini stimullaşdırmaq qabiliyyəti ilə tanınır. Bir stəkan belə ətirli çaya bir çay qaşığı bal və səhər sərxoş olan yarım limonun suyu əlavə etməklə həzmi yaxşılaşdırmaqla yanaşı, iştahı da idarə etməyə kömək edəcək. Bu içki həm soyuq, həm də isti sərxoş ola bilər. Yeri gəlmişkən, bəzən zəncəfil çayı “güc içkisi” adlanır və qəhvə əvəzinə içilir, çünki o, sizi bütün gün enerji ilə doldurur.

Zəncəfil çayı vitamin çatışmazlığını doldurmağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edəcək.

Yaşıl çay, metabolik uyğunlaşma və reaktiv oksigen növlərinə artan müqavimət vasitəsilə faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınan epigallocatechin gallate (EGCG) kimi antioksidantların mənbəyidir. Yaşıl çayın müntəzəm istifadəsi bədəndə metabolik prosesləri aktivləşdirməyə və maddələr mübadiləsini stimullaşdırmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, yaşıl çay yüngül sidikqovucu təsirə malikdir, buna görə də bədəndən artıq mayenin çıxarılmasına kömək edir. Kiçik bir həyat hiyləsi: yaşıl çaya bir az yağsız süd əlavə etsəniz, sidikqovucu təsiri artacaq.

Xüsusi xammaldan istehsal olunan və spesifik fermentasiya prosesinə məruz qalan puer çayı mədə-bağırsaq traktının funksiyasını aktivləşdirir, metabolik proseslərə faydalı təsir göstərir və qarın nahiyəsində yığılmış piylərin öhdəsindən orqanizmə kömək edir. Puer də iştahı əhəmiyyətli dərəcədə azaldan qan qlükoza səviyyəsini azaldır. Şərqdə bu çayı isti içməyi məsləhət görürlər, amma isti deyil. Arıqlamaq üçün ya yeməkdən yarım saat əvvəl bir stəkan pu-erh içmək, ya da bir yeməyi çayla, tercihen axşam yeməyi ilə əvəz etmək lazımdır.

Nanə çayının tərkibində safra axını yaxşılaşdıran və bununla da orqanizmdə yağların parçalanmasını təşviq edən mentol var. O, həmçinin şişkinliyi azaldır, çünki bağırsaqlarda çürümə və fermentasiya proseslərini maneə törədir. Nanə çayının müntəzəm istehlakının şirniyyata olan həvəsi azaltmağa və eyni zamanda iştahı əhəmiyyətli dərəcədə azaltmağa kömək edə biləcəyinə inanılır.

Rozmarin əziləri tərəfindən "yağ yandıran ot" adlandırılır. Rozmarin çayının tərkibində maddələr mübadiləsini sürətləndirə bilən bioloji aktiv maddələr var. O, həmçinin sidikqovucu xüsusiyyətlərə malikdir və həm də meteorizmin müalicəsində istifadə olunur. Bu içkini səhərlər acqarına və ya hər yeməkdən sonra içmək məsləhətdir.

Nurlan