Sarıkök qədim zamanlardan alternativ təbabətdə istifadə olunur. İltihab, ağrı üçün güclü vasitədir.
Həkim Suhas Kşirsagarın sözlərinə görə, bu ədviyyat təkcə oynaq ağrılarını aradan qaldırmır, həm də şəkər xəstəliyini yaxşılaşdırır, beyni stimullaşdırır, yorğunluğu aradan qaldırır və digər faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Stress, çirklənmə və qidaların həddindən artıq emalı kimi müasir amillər bədəndə daimi iltihaba səbəb olur. Sarıkökün əsas aktiv komponenti olan curcumin bu iltihabı azaldır, bu da öz növbəsində ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa, oynaq ağrılarını və artıq yağ istehsalını azaltmağa kömək edir.
Hüceyrələrdə iltihabın azaldılması maddələr mübadiləsinə faydalı təsir göstərir, bədənin yağları daha səmərəli şəkildə yandırmasına imkan verir. Doktor Suhas vurğulayır ki, iltihab azaldıqca orqanizmdə maddələr mübadiləsi artaraq arıqlamağa səbəb olur. Bu təsir xüsusilə prediabet, diabet və hipotiroidizm kimi iltihabla əlaqəli piylənmə problemləri ilə üzləşənlər üçün faydalı ola bilər.
Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, curcumin yeni yağ toxumasının əmələ gəlməsini boğmağa kömək edir. Sarıkök yağları qidalandıran qan damarlarını bloklayır, nəticədə çoxlu sayda yağ hüceyrələri ölür.
Sarıkökün həm də təsirli bir antidepresan olduğu göstərilmişdir. Onun beyində iltihabı azaltmaq qabiliyyəti ilə bağlıdır ki, bu da enerjinin artmasına, idrak funksiyasının yaxşılaşmasına və daha dərin yuxuya səbəb olur. Bu qidanın birləşmələrinin oxşar antiinflamatuar təsirlərə malik olduğunu qeyd etmək vacibdir.
Son tədqiqatlar hətta zerdeçalın qaraciyəri yağlı yataqlardan təmizləməyə kömək etdiyini göstərib, bu da qaraciyərin yağ yandırmaqdan məsul olan əsas orqan olduğunu nəzərə alaraq xüsusilə vacibdir.
Sarıkökün sağlamlıq və arıqlama faydalarından yararlanmaq üçün mütəxəssislər gündə təxminən 2 çay qaşığı zerdeçal istehlak etməyi məsləhət görürlər. Çay, sarıkök suyu və qızıl süd kimi pəhrizinizə zerdeçalı daxil etməyin bir çox yolu var.
Qızıl süd maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edən ilıq bir içkidir. Bunu etmək üçün 2 stəkan açıq kokos və ya badam südü, 1 çay qaşığı sarıkök, 1/4 çay qaşığı balqabaq pastası ədviyyatı, 1/4 çay qaşığı vanil ekstraktı, 1 çay qaşığı bal və ya 1 xurma və bir çimdik qara bibər qarışdırın. Bütün maddələri qızdırdıqdan sonra onları bir qaynağa gətirməmək vacibdir. Nəticədə içki bir qarışdırıcıya dökülməlidir və köpük meydana gələnə qədər qarışdırılmalıdır. Alınan qızılı süd hazırlandıqdan dərhal sonra istehlak edilməlidir.