İyul ayında insanlar hər biri özünəməxsus şəkildə sağlamlıq üçün dəyərli olan müxtəlif sağlam giləmeyvələrdən ləzzət ala bilərlər. Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux Gazeta.ru-ya bildirib ki, bu ay hansı giləmeyvə ən sağlam hesab edilə bilər.
Çiyələk və moruqda da əhəmiyyətli miqdarda C vitamini var və bu giləmeyvələrdə olan B vitaminləri ürəyin işini dəstəkləyir və sinir sistemini gücləndirir. Moruqda həmçinin hüceyrələri zədələnmədən qoruyan və iltihabı azaltmağa kömək edən antioksidantlar, polifenollar və fitonsidlər var. Bu xüsusiyyətləri sayəsində moruq soyuqdəymə üçün bir vasitə kimi tanınır.
Böyürtkən dəriyə və görmə qabiliyyətinə faydalı təsir göstərən A və E vitaminləri ilə zəngindir. Həmçinin kalsiumun udulmasına kömək edən K vitamini və böyrək və ürək-damar sağlamlığını qoruyan D vitamininin gündəlik dəyərinin 30%-ni ehtiva edir.
Görmə üçün faydalı xassələri ilə tanınan qaragilə, qan damarlarını daha elastik edən və məhv olmaqdan qoruyan P vitamini ehtiva edir. Qaragilədə də olan antosiyaninlər gözlərin qoruyucu funksiyasını yaxşılaşdırır və onların fotozərərdən sağalmasına kömək edir. Giləmeyvə həm də bağırsaq divarları vasitəsilə zərərli maddələrin udulmasına mane olan təbii sorbent olan pektinlə zəngindir.
Qara qarağat əsl vitamin anbarıdır, çünki tərkibində çoxlu A, E, P və B vitaminləri, həmçinin limondan dörd dəfə çox olan çoxlu miqdarda askorbin turşusu var. Cloudberries, A və E vitaminlərindən əlavə, qanyaradıcı sistem və hüceyrə inkişafı üçün faydalı olan kalsium, dəmir, fosfor və maqnezium ehtiva edir. Albalı sink, yod, mis, xrom və kumarinlə zənginləşdirilmişdir ki, bu maddə qan durulaşdırıcı təsiri sayəsində qan laxtalanma riskini azaldır.
Ancaq bütün faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, ehtiyat tədbirlərini xatırlamaq vacibdir. Həkim xəbərdarlıq edir ki, çox giləmeyvə yemək şişkinlik və ishal kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Mədə xorası, qastrit, xroniki pankreatit və bağırsaqlarında iltihabı olan insanlar yay giləmeyvələrindən ehtiyatla istifadə etməlidirlər.