Sağlam qidalanmada əhəmiyyətli yer tutan şəkər çuğunduruna qida sənayesində tez-tez üstünlük verilir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, şəkər çuğunduru köklərində yüksək miqdarda saxaroza, şirin birləşmə olan bir bitkidir. Bu bitki şəkər istehsalının mühüm mənbəyidir. Yarpaqları enli və yaşıl, kökləri ağ rəngdədir və adətən yuvarlaq və ya silindr formasında olur.
Şəkər çuğundurunun böyüməsi mülayim iqlimlərdə kifayət qədər məhsuldardır və buna görə də adətən yaz aylarında əkilir.
Qida dəyəri baxımından şəkər çuğunduru yüksək miqdarda karbohidrat ehtiva edir və vitamin və minerallarla da zəngindir.
C vitamini, kalium, kalsium və maqnezium kimi qida maddələri şəkər çuğundurunun sağlamlıq faydalarından yalnız bəziləridir.
Şəkər çuğunduru dünyanın bir çox müxtəlif bölgələrində becərilir. Xüsusilə Avropa, ABŞ və bəzi Asiya ölkələrində böyük miqdarda istehsal olunur. Almaniya, Fransa, ABŞ, Rusiya və Türkiyə şəkər çuğundurunun ən çox istehsal edildiyi ölkələr sırasındadır.
Çuğundur şəkərinin faydaları arasında ilk ağıla gələn stressi azaltmaq roludur. Şəkər çuğunduru tərkibindəki təbii komponentlər sayəsində sakitləşdirici təsir göstərir. Stressi azaltmağa kömək edən vitamin və minerallarla zəngin olan bu bitki sinir sisteminə sakitləşdirici təsiri ilə diqqət çəkir.
B vitamini kompleksləri şəkər çuğundurunda olur və bu vitaminlər sinir sisteminin sağlamlığını dəstəkləyərək insanlarda narahatlıq və depressiya əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək edir.
Tərkibindəki lif xolesterin səviyyəsini nəzarət altında saxlamağa kömək edir. Xüsusilə həll olunan liflər bağırsaqlarda xolesterinin udulmasını azaltmaqla qan dövranında pis xolesterol səviyyəsini aşağı salma potensialına malikdir.
Bundan əlavə, şəkər çuğundurunda olan betain adlı birləşmə qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləyərək xolesterol səviyyələrini tarazlamağa kömək edir.
Şəkər çuğunduru tərkibindəki yüksək dəmir və fol turşusu sayəsində qan azlığı ilə mübarizədə təsirli bir qidadır. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalında mühüm rol oynayır və bu hüceyrələrin bütün bədənə oksigeni daşımaq qabiliyyətini artırır. Folat qan hüceyrələrinin sağlam şəkildə formalaşmasına kömək edir. Başqa sözlə, şəkər çuğundurunun müntəzəm istehlakı qan hüceyrələrinin istehsalını dəstəkləyərək anemiya riskini azaldır.
Sidikqovucu xüsusiyyətləri sayəsində böyrəklərin sağlam işləməsinə də kömək edir. Orqanizmdə su və duz balansını saxlayaraq böyrəklərin toksinləri atma qabiliyyətini artırır. Eyni zamanda, şəkər çuğundurunun tərkibindəki antioksidantlar böyrəkləri sərbəst radikal zərərlərdən qoruyur və ümumi böyrək sağlamlığını dəstəkləyir.
Bu bitkinin tərkibindəki kalium qan təzyiqinin aşağı salınmasında mühüm rol oynayır. Kalium qan damarlarını genişləndirərək qan axını artırır və bununla da yüksək təzyiqi azaldır. Şəkər çuğundurunun müntəzəm istifadəsi hipertoniya riskini azaldır və ürək sağlamlığını dəstəkləyərək ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına
töhfə verir.