Stomatoloqlar diş sağlamlığını pisləşdirən və təhlükəli diş xəstəliklərinə səbəb olan 7 məhsulun adını çəkiblər.
Foodinfo.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu məhsullardan birincisi konservləşdirilmiş qidalardır.
“Dişlər üçün ən zərərli qidalardan bəziləri konservləşdirilmiş və turşu tərəvəzlər, həmçinin turşulardır ki, bu da onların tərkibində sirkə turşusunun çox olması ilə bağlıdır. Sitrus meyvələrini - portağal, qreypfrut və limonu da daxil etmək məsləhətdir. Aqressiv turşular diş minasının qoruyucu xüsusiyyətlərini zəiflədir və ağızda bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli, turşulu mühit yaradır”, - deyə ekspertlər bildirib.Mütəxəssislər, həmçinin çips, kraker və qəlyanaltılardan imtina etməyə çağırıb.
“Bu məşhur qəlyanaltıların tərkibində yüksək miqdarda nişasta və gizli şəkər var ki, onlar dişlərin səthinə yapışaraq uzun müddət sulkusda qalır və diş çürüməsinə səbəb olan patogen mikroorqanizmlərin yayılması üçün ideal şərait yaradır. Kifayət qədər ağız gigiyenası olmayan bu cür məhsulların tez-tez istehlakının nəticəsi diş ətində problemlər ola bilər. Gingivit, eləcə də diş daşı - son nəticədə bütün bunlar periodontal xəstəliklərə, dişlərin boşalmasına və gələcəkdə onların itməsinə gətirib çıxarır”, - deyə stomatoloqlar vurğulayıb.
Mütəxəssislər sonda bir çoxlarının diş sağlamlığına zərərli olduğunu bildiyi karbohidratlı qidaların adını çəkib.
“Kartof və sıyıq yeməkləri, şirin bulkalar və hətta adi çörək də diş sağlamlığı üçün təhlükə yaradır. Fakt budur ki, ağız boşluğunda yaşayan bakteriyalar karbohidratlarla qidalanır və mineralların mina və diş çürüməsindən yuyulmasına kömək edən turşular istehsal edir. Turşunun minaya təsiri uzun müddət davam edərsə - məsələn, gecələr sendviç yediniz, dişlərinizi fırçalamadınız və yatdınızsa, onun səthində demineralizasiya sahələri yarana bilər - kariyesin inkişafının ilkin mərhələləri. Bu, tez-tez dişlərin həssaslığının artması və kəskin ağrı ilə müşayiət olunur, xüsusən də isti və soyuq qida ilə təmasda olanda”, - deyə diş həkimi yekunlaşdırıb.
Dişlər üçün zərərli olan qidaları qəbul edərkən mənfi nəticələrin qarşısını almaq üçün əsas qaydaya əməl etməlisiniz. Belə ki, yeməkdən dərhal sonra ağzınızı təmiz su ilə yaxalayın və ya tüpürcək istehsalını artırmaq üçün şəkərsiz saqqızdan istifadə edin.