
Glütensiz qidalar son illərdə populyarlıq qazansa da, onların hər kəs üçün ideal seçim olub-olmaması hələ mübahisəlidir. Glüten, buğda, arpa və çovdarda mövcud olan bir protein maddəsidir və yalnız glütenə qarşı allergiyası olan şəxslər üçün təhlükə yaradır. Foodinfo.az bildirir ki, glütensiz pəhriz yalnız bu maddəyə qarşı həssaslığı olan şəxslər üçün faydalıdır. Ancaq son zamanlar sağlamlıq haqqında geniş yayılan yanlış təsəvvürlərə görə, çox sayda insan glütensiz məhsulları "daha sağlam" hesab edərək rasionlarına daxil edir.
Əslində, bu məhsulların çoxu daha yüksək kalorili və daha az liflidir. Glütensiz pəhriz tətbiq edənlər bəzi vitamin və mineral maddələrin çatışmazlığını yaşayabilirlər. Araşdırmalar göstərir ki, glütensiz məhsulların daha çox şəkər və yağ tərkibi ola bilər, bu da artıq çəkiyə və şəkərli diabetə yol aça bilər.
Mütəxəssislər glütensiz pəhrizləri yalnız tibbi göstərişlə və həkim nəzarəti ilə tətbiq etməyi tövsiyə edirlər. Eyni zamanda, bu cür qidaların qiymətinin yüksək olması da alıcıları cəlb edə bilər, lakin düzgün pəhriz balansı üçün hər zaman etibarlı mənbələrdən faydalanmaq vacibdir. Glütensiz məhsulların etibarlı və təhlükəsiz olması üçün onların etiketini diqqətlə oxumaq lazımdır.