
C vitamininin ən yüksək konsentrasiyasının təzə tərəvəz və meyvələrdə olduğu güman edilir. Bununla belə, çoxsaylı tədqiqatlar göstərir ki, dondurma askorbin turşusunun tərkibini qorumaq və bəzən hətta artırmaq üçün əla bir yoldur. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və həkim, Gemotest laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşux RT-yə müsahibəsində bildirib.
Onun sözlərinə görə, C vitamininin ən məşhur mənbəyi sitrus meyvələridir: limon, portağal, qreypfrut və s.
"Amma hamı bilmir ki, bu son dərəcə faydalı maddə bir çox başqa məhsullarda olur. Məsələn, itburnu əsl vitamin bombasıdır: tərkibində limondan on dəfə çox askorbin turşusu ola bilər. Qırmızı bolqar bibərində isə portağaldan daha çox C vitamini var.
Kaşux əlavə edib ki, C vitamini suda həll olunur və yüksək temperatura həssasdır.
"Yeməkdə onun maksimum miqdarını saxlamaq üçün tövsiyələrə əməl etməlisiniz: qabların minimum istilik müalicəsini təmin edin (tərəvəzləri çiy qabda yeyin, buxarda yemək), tərəvəzləri islatmayın (askorbin turşusu suda həll oluna bilər), onları əvvəlcədən deyil, bişirməzdən əvvəl kəsin (hava ilə təmas sahəsi nə qədər kiçik olsa, qidanın sərinliyi və sərinliyi bir o qədər azdır). C vitamini”, RT-nin həmsöhbəti yekunlaşdırdı.